Τσουνάμι θα μπορούσαν να πλήξουν τη Βόρεια Ελλάδα

Ο κίνδυνος για τσουνάμι στη βορειοανατολική Ελλάδα υποτιμάται, σύμφωνα με εκτιμήσεις γερμανών επιστημόνων. «Τα προηγούμενα 5000 χρόνια σημειώθηκαν επανειλημμένα τσουνάμι στη βόρειο Ελλάδα» δήλωσε ο γεωλόγος στο Πολυτεχνείο του Aachen της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, καθηγητής Klaus Reicherter. Αυτό έδειξαν οι γεωλογικές έρευνες των τελευταίων ετών στις ακτές της βορείου Ελλάδας

Ο κίνδυνος για τσουνάμι στη βορειοανατολική Ελλάδα υποτιμάται, σύμφωνα με εκτιμήσεις γερμανών επιστημόνων. «Τα προηγούμενα 5000 χρόνια σημειώθηκαν επανειλημμένα τσουνάμι στη βόρειο Ελλάδα» δήλωσε ο γεωλόγος στο Πολυτεχνείο του Aachen της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, καθηγητής Klaus Reicherter. Αυτό έδειξαν οι γεωλογικές έρευνες των τελευταίων ετών στις ακτές της βορείου Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, κύματα ύψους τριών έως και πέντε μέτρων θα μπορούσαν να πλήξουν τις ακτές. Η βόρειοανατολική ακτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα των πλέον επικίνδυνων περιοχών για την εκδήλωση τσουνάμι στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα ήταν γνωστός ο κίνδυνος για τσουνάμι στις νότιες ακτές της χώρας.

Αφορμή για τις επιστημονικές έρευνες στα βόρεια της χώρας αποτέλεσε κείμενο του ιστορικού Ηροδότου, που περιγράφει πώς το 479 π.Χ. ισχυρά κύματα παρέσυραν εκατοντάδες Πέρσες μετά την επίθεση στην Ποτείδαια. Με βάση αυτή τη μαρτυρία, ο Reicherter και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν έρευνες και βρήκαν ενδείξεις για αρκετά τσουνάμι στην περιοχή, με τελευταίο εκείνο που σημειώθηκε το 1893.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk