Διπλός δρόμος προς την Αλήθεια

Διπλός δρόμος προς την Αλήθεια | tovima.gr

Αγαπητέ ανώνυμε «Homo Sapiens», Χαίρομαι που είχατε το ενδιαφέρον να διαβάσετε την συνέντευξη με τίτλο «Διπλός δρόμος προς την Αλήθεια». Παραθέτω σύντομες διευκρινήσεις ή απορίες σε μερικά από τα τεράστιας σημασίας ζητήματα, που θίγετε.

1. Μια διπλή μεθοδολογία για την προσέγγιση της Αλήθειας είναι απολύτως λογική, εφόσον πρόκειται για διαφορετικά επίπεδα πραγματικότητας. Πρόκειται, για σύνθεση, όχι για αντίφαση. Ακόμη και στον χώρο της επιστήμης χρησιμοποιούμε σήμερα την σύνθεση διαφορετικών μεθοδολογιών (διεπιστημονικότητα). Άλλωστε, «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της» (Οδ. Ελύτης).

2. Οι επιστημονικές θεωρήσεις αλλάζουν μέσα στον ιστορικό χρόνο. Πως συμβιβάζεται με την άποψή σας ότι Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, θεωρώντας ως τέτοια την επιστήμη;

3. Τo τι σημαίνει «πνευματικός» και τι «υλικός» δρόμος (που για σας είναι αντίθετοι) δεν είναι ένας απλός διαχωρισμός. Για παράδειγμα, βασικό στοιχείο της ύλης θεωρείται το ηλεκτρόνιο. Με ποιον «ΥΛΙΚΟ» τρόπο γνωρίζετε το ηλεκτρόνιο (που δεν εμπίπτει στις αισθήσεις μας);

4. Στο μεγαλύτερο μέρος του σχολίου σας, αναφέρεσθε σε στατιστικές για «διαβαθμισμένους» ως προς την ευφυΐα ανθρώπους. Το θεωρώ έλλειψη σεβασμού στον άνθρωπο. Ο Homo Sapiens δεν προσδιορίζεται από τον βαθμό ΙQ. Η Σοφία έχει σχέση με την ταπείνωση, την αγάπη και την διάκριση (Ιησούς Χριστός), την αρετή, και την γνώση της άγνοιας (Σωκράτης).

5. Ελέγχετε ουσιαστικά ως δειλούς τους Αμερικανούς Ακαδημαϊκούς, όταν υποστηρίζετε ότι χρειάζονται ένα ευνοϊκό κοινωνικό περίγυρο για να εκφράσουν την αλήθεια τους! Στις δικές σας στατιστικές θα προσθέσω την δήλωση ενός μόνον ενός ακόμη ευφυούς άθεου: «Η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών ανθρώπων, μαζί και οι επιστήμονες, δεν έχουν έναντι της επιστήμης ορθολογική στάση: πιστεύουν σ’ αυτήν. Πρόκειται πράγματι για ένα είδος πίστης». (Καστοριάδης) Προσωπικά πάντως γνωρίζω πάρα πολλούς διακεκριμένους και πρωτοπόρους ερευνητές που πιστεύουν στον Θεό.

6. Η…«ευαγγελική προτροπή του ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ» ΔΕΝ υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (τέτοια λάθη άραγε υπάρχουν κι άλλα στο σχόλιο σας;). Πιστεύετε χωρίς να ερευνάτε! Και είναι κρίμα να αγνοείτε αυτό το οποίο πολεμάτε! Ερευνήσατε λίγο αυτό που αρνείσθε! Η εύρεση του Θεού «εστίν αυτό το αεί ζητείν, ου γάρ άλλο εστί το ζητείν και άλλο το ευρίσκειν… Και τούτο εστίν όντως ιδείν τον Θεόν, το μηδέποτε της επιθυμίας κόρον ευρείν, αλλά χρή πάντοτε βλέποντα, δι’ ών εστί δυνατόν οράν, προς την του πλέον ιδείν επιθυμίαν εκκαίεσθαι (Γρηγ. Νύσσης).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk