Το ακριβό πετρέλαιο πλουτίζει τη Ρωσία

Η ανατίμηση του πετρελαίου μειώνει κατά το ένα τρίτο τις δανειακές ανάγκες της Ρωσίας. Οπως δήλωσε την Παρασκευή ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Κονσταντίν Βισκόφσκι, «υπολογίζουμε ότι θα μειώσουμε εφέτος το δανεισμό μας κατά 500 δισ. ρούβλια στα 1,1 τρισεκ. ρούβλια»

Η ανατίμηση του πετρελαίου μειώνει κατά το ένα τρίτο τις δανειακές ανάγκες της Ρωσίας. Οπως δήλωσε την Παρασκευή ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Κονσταντίν Βισκόφσκι, «υπολογίζουμε ότι θα μειώσουμε εφέτος το δανεισμό μας κατά 500 δισ. ρούβλια στα 1,1 τρισεκ. ρούβλια».

Από την αρχή του έτους η ρωσική κυβέρνηση έχει εκδώσει έντοκα γραμμάτια συνολικής αξίας μόλις 200 εκατ. ρουβλίων.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο των Ουραλίων, που εξάγει η Ρωσία, εμφανίζονται αυξημένα κατά 9% το πρώτο τρίμηνο του 2012 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεισφέρουν κατά το ήμισυ στο σύνολο των δημοσίων εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης.

Η κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου συμβάλλει εξάλλου στη θεαματική βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της Ρωσίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της χώρας έφθανε μόλις στο 9,6% του ρωσικού ΑΕΠ το 2011. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ο Βισκόφσκι έχει προϋπολογίσει για το τρέχον έτος 1,5% του ΑΕΠ, για το 2013 1,6% και για το 2014 0,7% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk