Σύνοδος ΔΝΤ: Μια κρίση χρέους που δεν τελειώνει

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνεται και πάλι με πρωταγωνιστές την Ισπανία αλλά και την Ιταλία, είναι στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν επισήμως την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί και τώρα πλέον η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ, ωστόσο οι κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν περισσότερα από την Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχουν την Παρασεκυή στην Ουάσιγκτον οι εκπρόσωποι των χωρών του G20 την ώρα που το ΔΝΤ προσπαθεί να πείσει τα μέλη του να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο Ταμείο προκειμένου να υπάρχει ένα ισχυρό ανάχωμα έναντι του ορατού κινδύνου επιδείνωσης της κρίσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών του G20 αναγνωρίζουν, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης που έχει διαρρεύσει, ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη αποτελεί τον υπ’αριθμόν ένα κίνδυνο» οικονομικής ανισορροπίας σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως πέρα από τη διάγνωση δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Η γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει απευθύνει κάλεσμα στις ισχυρότερες οικονομίες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους μέχρι του ποσού των 400 δισ. δολαρίων (περίπου 300 δισ. ευρώ). Ποσό μικρότερο μεν από τα 600 δισ. δολάρια που ζητούσε το Ταμείο προ ολίγων μηνών, όταν η ευρωπαϊκή κρίση είχε βρεθεί σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Σήμερα τα προβλήματα υποτίθεται ότι είναι λιγότερα για την ευρωζώνη αν και όπως έδειξε η διακύμανση των επιτοκίων δανεισμού τις τελευταίες ημέρες, οι αγορές επιδεικνύουν ξανά «άγριες» διαθέσεις όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και για την Ιταλία. Ακόμα όμως και αυτό το ποσό των 400 δισ. δολαρίων μοιάζει «ευσεβής πόθος» καθώς ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές στην προοπτική αύξησης των κεφαλαίων τους.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έχει επαναλάβει σε πολλές ευκαιρίες το τελευταίο διάστημα ότι «το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια, αν χρειαστεί, από άλλες χώρες». Στην ουσία Ο Λευκός Οίκος θέλει να απέχει από αυτή τη διαδικασία ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα καθώς ανάλογη πρωτοβουλία θα παρείχε την ιδανική αφορμή για να κατηγορήσουν οι Ρεπουμπλικανοί τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «σκορπά ασυλλόγιστα τα χρήματα του αμερικανού φορολογούμενου».

Από την άλλη πλευρά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται εξίσου φειδωλές. Οι χώρες της ευρωζώνης αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευθεί να καταβάλουν τουλάχιστον 250 δισ. δολάρια (εκ των οποίων 150 δισ. δολάρια η ευρωζώνη) όμως είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να δώσουν περισσότερα χρήματα καθώς πασχίζουν να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο του δημοσιονομικού εξορθολογισμού. Κι αν Αμερική καλεί «τους άλλους» να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν την (εν πολλοίς δική τους) κρίση, η Γερμανία λοξοκοιτάζει προς τις ΗΠΑ και «τους διεθνείς εταίρους για να συνδράμουν στο μέτρο που τους αναλογεί» τη δημιουργία του αναγκαίου «αναχώματος» στην κρίση.

Μοιραία το βάρος για την εξεύρεση των υπόλοιπων χρημάτων μετατίθεται στις ασιατικές και κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες. Διότι η Ιαπωνία ανακοίνωσε ήδη ότι θα καταβάλει τουλάχιστον 60 δισε. δολάρια στα ταμεία του ΔΝΤ.

Αντίστοιχες προθέσεις έχουν εκφραστεί μεν από το Πεκίνο όμως η κινεζική ηγεσία περιμένει και από τις άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και το Μεξικό να στηρίξουν τις προσπάθειες. Η επιχείρηση θωράκισης της παγκόσμιας οικονομίας έναντι των ευρωπαϊκών κινδύνων μοιάζει θλιβερά με το γνωστό παιχνίδι μετάθεσης των ευθυνών: όλοι τις αναγνωρίζουν, κανείς δεν είναι έτοιμος να τις αναλάβει. Και μέχρι η Λαγκάρντ να ασκήσει όλη της τη «γοητεία» για να κάμψει τις αντιστάσεις στους κόλπους του ΔΝΤ, η δυναμική των προβλημάτων (στην ευρωζώνη) πιθανόν να έχει ξεπεράσει, για μια ακόμα φορά, τους ηγέτες που τα διαχειρίζονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk