Λισσαβόνα: Η επιμήκυνση του προγράμματος θα μας έδινε ασφάλεια

«Δεν ζητάμε αναδιαπραγμάτευση αλλά θα μας προσέφερε ικανοποίηση πιθανή επιμήκυνση του προγράμματος χρηματοδότησης από τους πιστωτές μας».Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκασπάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

«Δεν ζητάμε αναδιαπραγμάτευση αλλά θα μας προσέφερε ικανοποίηση πιθανή επιμήκυνση του προγράμματος χρηματοδότησης από τους πιστωτές μας».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκασπάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη ο πορτογάλος πολιτικός εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας που θα επέτρεπε την επιστροφή στις αγορές.

Όμως την ίδια στιγμή δεν απέφυγε την κριτική προς τους επενδυτές κάνοντας λόγο για «μη ομαλή λειτουργία των αγορών» και για τα «παράλογα» υψηλά επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας.

«Οι αγορές ομολόγων δεν λειτουργούν με φυσιολογικό τρόπο στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Κοιτώντας τα επιτόκια διαπιστώνεις ότι υπάρχει ένας πολύ διαστρεβλωτικός δείκτης αξιοπιστίας» δήλωσε ο Γκασπάρ στο Blooomberg. «Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Η διαδικασία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών είναι σταδιακή. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία ανακτώνται αργά» πρόσθεσε ο ίδιος.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας έχει πράγματι μειωθεί από το 17% που βρισκόταν στις αρχές του έτους στο 12%. Ωστόσο οι προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης χωρίς εξωτερική στήριξη από τους διεθνείς πιστωτές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες. Η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη της αρχικής πρόβλεψης αγγίζοντας το -3,3% για το τρέχον έτος.
Περίπου 11 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου (από τον σοσιαλισή Ζοζέ Σόκρατες) η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέντρο Κοέλιο βρίσκεται πιο κοντά σε μια παρατεταμένη περίοδο επιτήρησης της οικονομίας παρά στη λυτρωτική έξοδο από το πρόγραμμα επιβεβλημένης λιτότητας.

Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε και ο 51χρονος Γκασπάρ. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά με τη στιχομυθία που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (στο πλαίσιο του eurogroup) και η οποία είχε κάνει το γύρο του κόσμου μέσω της τηλεόρασης, ο πορτογάλος υπουργός αρνήθηκε ότι διαπραγματεύθηκε «ευνοϊκή μεταχείριση» από τη Γερμανία.

«Θα ήταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν ανταλλάξαμε περισσότερες από 10 λέξεις. Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε κάτι τέτοιο. Είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στο πρόγραμμα» υπογράμμισε. Όμως την ίδια στιγμή δεν απέκρυψε ότι θα έβλεπε ως πολύ θετική μια «εθελοντική» επιμήκυνση του ισχύοντος προγράμματος χρηματοδότησης, εφόσον η επιστροφή στις αγορές δεν καταστεί εφικτή την επόμενη χρονιά.

Κάτι που άλλωστε έχει σχεδόν προεξοφληθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε προηγούμενη έκθεση.

«Αυτό θα ήταν πηγή ικανοποίησης για εμάς. Θα τη θεωρούσαμε ως ένα μηχανισμό ασφαλείας. Θα ήταν κάτι ουσιαστικό όμως το να έχεις ασφάλεια στο αυτοκίνητό σου δεν σημαίνει ότι γίνεσαι αυτομάτως ένας απρόσεκτος οδηγός» είπε χαρακτηριστικά ο Γκασπάρ.
Το ίδιο σενάριο προδιαγράφουν εδώ και καιρό για τη χώρα διεθνείς οίκοι και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Τελευταία η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σημειώνει σε έκθεσή της ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο η χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει δεύτερο πακέτο στήριξης υπό το βάρος της αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη ύφεση.

Παρολαυτά η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα στο πρόγραμμα (από) διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων (ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες και αερομεταφορές) και ασφαλώς εσωτερικής υποτίμησης μέσω της ποικιλόμορφης μείωσης εισοδημάτων.

«Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία» ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι μόνο αυτή η οδός εγγυάται ότι η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά σε κατάσταση όπως αυτή που την οδήγησε σε δανεισμό από την τρόικα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk