«Λογοκλόπος» η Μ. Μαθιοπούλου

Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου παύθηκε από διδάκτωρ των πολιτικών επιστημών – προς το παρόν τουλάχιστον. Το πανεπιστήμιο της Βόννης ακύρωσε τον ακαδημαϊκό την τίτλο με το αιτιολογικό της λογοκλοπής. Η ίδια η θιγόμενη δήλωσε πάντως ότι δεν αποδέχεται την απόφαση και ότι θα την προσβάλλει δικαστικά

Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου παύθηκε από διδάκτωρ των πολιτικών επιστημών – προς το παρόν τουλάχιστον. Το πανεπιστήμιο της Βόννης ακύρωσε τον ακαδημαϊκό την τίτλο με το αιτιολογικό της λογοκλοπής. Η ίδια η θιγόμενη δήλωσε πάντως ότι δεν αποδέχεται την απόφαση και ότι θα την προσβάλλει δικαστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, στη διδακτορική της διατριβή της κυρίας Μαθιοπούλου, που γράφτηκε τη δεκαετία του ’80 και είχε ως θέμα τη «σύγκριση της πολιτικής σκέψης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ», βρέθηκαν 320 σημεία, στα οποία είχε παραλειφθεί συστηματικά η δέουσα αναφορά των αυθεντικών πηγών. «Επιμέρους γινόταν αυτολεξεί αντιγραφή εκτενών αποσπασμάτων άλλων πηγών με μικρές μόνο παραλλαγές, επιμέρους συγκαλυπτόταν η χρήση ξένων κειμένων με αποπλανητικό τρόπο» αναφέρεται σε αυτήν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, συμπεράνουν εκ των ανωτέρω, ότι τέτοια αντιγραφή δεν οφείλεται σε «απλή παράβλεψη, αλλά σε ηθελημένη εξαπάτηση σχετικά με την επιστημονική πνευματική ιδιοκτησία».

Τέτοιες λογοκλοπές, σύμφωνα με την οργάνωση Vroniplag, που διερεύνησε παράλληλα το θέμα, βρέθηκαν στο 47% των σελίδων της διατριβής. «Τα έκλεψε σχεδόν όλα» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung». Και ανάλογα χαιρέκακα ήταν τα σχόλια και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Ένα κακό δεν έρχεται ποτέ μόνο του: Η κυρία Μαθιοπούλου απειλείται τώρα και με την απώλεια της καθηγητικής της έδρας στα πανεπιστήμια του Πότσδαμ και του Μπραουνσβάικ. «Τέτοιες έδρες μπορούν να κατέχουν μόνο όσοι έχουν ισχύον διδακτορικό» δήλωσε εκπρόσωπος του τελευταίου. Μεγάλο, αν όχι ανεπανόρθωτο, είναι και το πλήγμα του κύρους της ως πολιτική αναλύτρια, αλλά και ως συμβούλου του υπουργού εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος σε παλιότερη συνέντευξη του στο «Βήμα» την είχε χαρακτηρίσει ως μια «από τις καλύτερες φίλες» του.

Η γερμανοελληνίδα πολιτική επιστήμων είναι από τα πολλά «θύματα» της Vroniplag, που άρχισε πριν από δυο περίπου χρόνια τις έρευνες της σχετικά με την αυθεντικότητα των διατριβών επώνυμων γερμανών πολιτικών και επιστημόνων. Το πιο διάσημο από αυτά ήταν ο πρώην υπουργός άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, είχε αντιγράψει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το διδακτορικό του από ότι η κυρία Μαθιοπούλου.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο ελληνικής καταγωγής [πολιτικός Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος καθαιρέθηκε πέρυσι ως διδάκτωρ επίσης από το πανεπιστήμιο της Βόννης – με την ίδια ατιμωτική κατηγορία του «λογοκλόπου». Κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το πολιτικό του γόητρο, βραχυπρόθεσμα όχι όμως για τα πολιτικά του αξιώματα: Ο κ. Χατζημαρκάκης παραμένει ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών και πρόεδρος του λεγόμενου Γερμανοελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου DHW.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk