Το ζήτημα της ηθικής

Το ζήτημα της ηθικής | tovima.gr

Οι εκλογές πλησιάζουν και μια πληθώρα θεμάτων έχει μπει στην ατζέντα σχετικά με το πως πρέπει να ψηφίσουμε την 6η Μαΐου. Η βασική διάκριση είναι το αν θα επιλέξει κανείς κόμμα “μνημονιακό” ή “αντιμνημονιακό”. Χρησιμοποιείται ρητορική η οποία δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ψήφος αντίδρασης, ψήφος σταθερότητας, ψήφος εξουσίας κ.α., έχοντας πάντα όμως το δίπολο του μνημονίου ως βασικό. Επιχειρήματα τα οποία αφορούν και το ήθος του αντιπάλου έχουν βγει από την φαρέτρα των κομμάτων επίσης.

Υπάρχει και κάτι όμως το οποίο υποβαθμίζεται, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, και αυτό είναι το θέμα της ηθικής. Μια σειρά από ερωτήματα προκύπτουν: πόσο ηθικό είναι να μιλάμε για αποθέωση της δημοκρατίας την ημέρα των εκλογών, όταν αυτές γίνονται πολύ αργότερα από την επιθυμητή για το λαό ημερομηνία;

Πόσο ηθικό είναι να έχει υπογράψει η χώρα δύο μνημόνια, άσχετα αν είναι σωστά ή λάθος, ωφέλιμα ή μη, χωρίς να έχει ρωτηθεί ο λαός; Πόσο ηθικό είναι να υπάρχουν προεκλογικά προγράμματα από τα κόμματα τα οποία ποτέ δεν τηρούνται; Πόσο ηθικό είναι να ζητούν οι πολίτες νέες ιδέες από τους πολιτικούς ενώ δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ οι παλιές; Πόσο ηθικό είναι να ξεχνάει κανείς τις δεσμεύσεις για ανασύσταση ή ανασυγκρότηση του κράτους και πόσο ηθικό είναι να μην πραγματοποιήθηκαν ποτέ οι δεσμεύσεις αυτές; Πόσο ηθικό είναι να “στερείται” κανείς το δικαίωμα της εργασίας και όταν δεν το στερείται οι απολαβές του να είναι ουσιαστικά “συμβολικές”;

Πόσο ηθικό είναι να διαμαρτύρεται κανείς για κάτι αλλά όταν το κάνει ο ίδιος να λέει “άλλο εγώ”; Πόσο ηθικό είναι να έχουμε βγάλει όλοι από τη ζωή μας την αλληλεγγύη; Πολλά ακόμα ερωτήματα αυτού του τύπου μπορούν να τεθούν και η λέξη “ηθικό” μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια άλλη. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να πετύχει αν οι άνθρωποι που αποτελούν μέρος του δε σκέφτονται ηθικά, δε σκέφτονται με βάση το κοινό καλό αλλά έχουν για γνώμονα προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα.

Φυσικά το πρόβλημα δε θα λυθεί αν παρουσιαστεί ξαφνικά ένας ηθικός πολιτικός, το πρόβλημα θα λυθεί μόλις το σύνολο της κοινωνίας αποκτήσει ηθική κι η κοινωνία σήμερα αναζητά περισσότερο από ποτέ την ηθική την οποία τόσα χρόνια την είχε απολέσει. Στις εκλογές, λοιπόν, της 6ης Μαΐου ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι η ψήφος μας να έχει και μια ηθική διάσταση, και από εμάς αλλά προς εμάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk