ΤτΕ: Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Μείωση της τάξεως του 41,6% (ή 781 εκατ. ευρώ) σε 1,1 δισ. ευρώ σημείωσε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μείωση της τάξεως του 41,6% (ή 781 εκατ. ευρώ) σε 1,1 δισ. ευρώ σημείωσε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 581 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 379 εκατ. ευρώ, καθώς και λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και για αγορές πλοίων κατά 95 και 107 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε κυρίως λόγω της σημαντικά μειωμένης δαπάνης για εισαγωγές (κατά 364 εκατ. ευρώ ή 17,8%), ενώ η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές ήταν πολύ μικρή, κατά 16 εκατ. ευρώ ή 1,6%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 215 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες.

Επίσης, το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρουσίασε μικρό πλεόνασμα 0,7 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 20 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 26% (οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 20,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 35,7%.

Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (+2,0%), αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν αισθητά (κατά 13,7%), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 21,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ, επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα μικρότερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2011 κατά 59 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας μείωση των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 65 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι λοιποί τομείς (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) εμφάνισαν ελαφρώς μεγαλύτερες καθαρές εισπράξεις από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2011.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,05 δισ. ευρώ ή 44,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 2,6 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 841 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 634 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk