Νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος

Στην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με το σύλλογο των εργαζομένων της υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της οποίας το λειτουργικό κόστος του ιδρύματος θα μειωθεί κατά 18,50%

Στην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με το σύλλογο των εργαζομένων της υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της οποίας το λειτουργικό κόστος του ιδρύματος θα μειωθεί κατά 18,50%.

Η σύμβαση είναι τριετούς διάρκειας, καλύπτοντας την περίοδο από 1η Μαΐου 2012 μέχρι 30 Απριλίου 2015 και χαρακτηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθοριστική για τη μελλοντική της πορεία και τη διαφύλαξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της μέσα στις απαιτητικές συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Με τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας μειώνεται περαιτέρω το λειτουργικό κόστος της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 18,5%, ως επί το πλείστον μέσα από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (μείωση μισθών, επιδομάτων, παροχών, υπερωριών και αποζημιώσεων εκτός έδρας).

Παράλληλα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξημένου υπηρεσιακού φόρτου που απορρέει από τη συνεχή ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Τράπεζα, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του προσωπικού της (-22,7% την τετραετία 2008-11), συμφωνήθηκε η επιπλέον προσφορά εργασίας τριών ωρών την εβδομάδα.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υλοποιούνται πλήθος οργανωτικών και λειτουργικών παρεμβάσεων με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη συγκράτηση των διοικητικών εξόδων.

Η ΟΤΟΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση
«Με ανακριβή στοιχεία αποτίμησης της Επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. που υπεγράφη στην Τράπεζα Ελλάδος και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διοίκηση της Τράπεζας, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των εργαζομένων, προκαλώντας ουσιαστικά τις εμπορικές Τράπεζες να προχωρήσουν σε ανάλογες μειώσεις αποδοχών στους εργαζόμενους.

Η ΟΤΟΕ καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες της Διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος και επισημαίνει ότι η προσπάθεια δημιουργίας ανακριβών εντυπώσεων για λόγους σκοπιμοτήτων με βάση μια Επιχειρησιακή Σύμβαση στην οποία περιλαμβάνονται αντιδεοντολογικά και παράτυπα κλαδικές ρυθμίσεις, την καθιστούν πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που συνεδρίασε σήμερα για το θέμα αυτό, τονίζει ότι ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν στους εργαζόμενους στις Τράπεζες, πρέπει να γίνεται αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ευθύνης των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων και επισημαίνει ότι δεν θα ανεχθεί τη χρησιμοποίηση κλαδικών θεμάτων σε επιχειρησιακό επίπεδο από κανέναν (με αποκορύφωμα το ωράριο που αποτελεί κορυφαίο θέμα εργασίας για τον κλάδο)».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk