Πάσους Κουέλιου: Αισιόδοξος για την Πορτογαλία

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κουέλιου παραδέχεται σε ένα άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» ότι η χώρα θα μπορέσει να τηρήσει την δέσμευσή της να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης τονίζει ότι είναι αισιόδοξος πως η Λισαβόνα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά καλεί να πρυτανεύσει ο ρεαλισμός.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κουέλιου παραδέχεται σε ένα άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» ότι η χώρα θα μπορέσει να τηρήσει την δέσμευσή της να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σε άρθρο γνώμης που υπογράφει ο Πάσους Κουέλιου και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times, ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης τονίζει ότι είναι αισιόδοξος πως η Λισαβόνα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά καλεί να πρυτανεύσει ο ρεαλισμός κι επισημαίνει ότι παράγοντες οι οποίοι είναι πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου της κυβέρνησής του ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

«Είναι σημαντικό να λεχθεί κάτι που θα ακουστεί αμφιλεγόμενο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου -σε μια εποχή αβεβαιότητας δεν υπάρχουν εγγυήσεις», αναφέρει ο κεντροδεξιός Πορτογάλος πρωθυπουργός στο άρθρο αυτό.

Ο Πάσους Κουέλιου χαρακτηρίζει την δέσμευση της Πορτογαλίας να εφαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της δανειακής σύμβασης που συνήψε με την Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ακλόνητη, ενώ απορρίπτει τις υποδείξεις και τις εικασίες περί δεύτερου δανειακού πακέτου ή αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους εάν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του εφαρμοστεί ομαλά.

«Έχω αυτοπεποίθηση για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθήσαμε και την δυνατότητά μας να επιστρέψουμε στις αγορές έγκαιρα εάν το εφαρμόσουμε», αναφέρει. Παραδέχεται, πάντως, πως η Λισαβόνα ενδέχεται να ζητήσει περαιτέρω υποστήριξη εάν παράγοντες πέραν του ελέγχου της κυβέρνησής του επηρεάσουν την κατάσταση.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ότι μπορεί να χρειαστεί να βασιστούμε στην δέσμευση των διεθνών μας εταίρων να μας παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη εάν περιστάσεις πέραν του ελέγχου μας παρακωλύσουν την επάνοδό μας στην χρηματοδότηση από τις αγορές», αναφέρει.

Και καταλήγει: «δεν υφίστανται εγγυήσεις και δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε σε ότι αφορά συμβάντα πέραν του ελέγχου [της κυβέρνησης] της χώρας μας. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε μόνον εάν επιτύχουμε τον ευρύτερο στόχο της θεμελιώδους μεταρρύθμισης, η οποία θα αποκαταστήσει την ευημερία της Πορτογαλίας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk