Ράλλης στην οριενταλιστική δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

΄Ενα σπουδαίο έργο του Θεόδωρου Ράλλη (1852 – 1909) με τίτλο «Στο τζαμί» περιλαμβάνει η οριενταλιστική δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στο Λονδίνο. Το έργο, με εκτίμηση μεταξύ 200.000-300.000 στερλινών είναι διαποτισμένο από την πνευματικότητα και το μυστικισμό που χαρακτηρίζουν το οριενταλιστικό έργο του Ράλλη, ενώ επιπλέον αντανακλά την επισταμένη αναπαράσταση εθνογραφικών στοιχείων

΄Ενα σπουδαίο έργο του Θεόδωρου Ράλλη (1852 – 1909) με τίτλο «Στο τζαμί» περιλαμβάνει η οριενταλιστική δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στο Λονδίνο.

Το έργο, με εκτίμηση μεταξύ 200.000-300.000 στερλινών είναι διαποτισμένο από την πνευματικότητα και το μυστικισμό που χαρακτηρίζουν το οριενταλιστικό έργο του Ράλλη, ενώ επιπλέον αντανακλά την επισταμένη αναπαράσταση εθνογραφικών στοιχείων. Μεταξύ αυτών των στοιχείων μπορεί κανείς να δει μία πτυσσόμενη βάση για το Κοράνι διακοσμημένη με ταρταρούγα και φίλντισι και ένα Οθωμανικό κηροπήγιο του 17ου αιώνα. Το τέμενος μπορεί να βρίσκεται στο Eyüp Sultan Türbe της Κωνσταντινούπολης. Ο Ράλλης επισκεπτόταν συχνά την Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Μικράς Ασίας, της Παλαιστίνης και του Καΐρου, όπου δημιούργησε ένα εργαστήριο και πέρασε όλους τους χειμώνες από το τέλος της δεκαετίας του 1880 μέχρι το 1904.

Η πλούσια αν και ήπια παλέτα – οι πλούσιες πράσινες αποχρώσεις στο ρούχο της κοπέλας έρχονται σε αντίθεση με τα πιο σκοτεινά χρώματα του εσωτερικού του τζαμιού – σε συνδυασμό με το οριενταλιστικό θέμα και το υψηλό ακαδημαϊκό τελείωμα μαρτυρούν τη φοίτηση του Ράλλη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με την υποστήριξη και την προστασία του Βασιλιά Όθωνα. Το έργο «Στο Τζαμί» βρισκόταν στη συλλογή μέλους της πρώην βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου και προσφέρεται σε δημοπρασία για πρώτη φορά.

Της δημοπρασίας, που θα παρουσιάσει πίνακες, σχέδια και γλυπτά που απεικονίζουν την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική θα ηγηθούν δύο αριστουργήματα του Ρώσου καλλιτέχνη Ivan Aivazovsky και του Τούρκου ζωγράφου και πολυμαθούς Osman Hamdy Bey. Η δημοπρασία, που θα περιλαμβάνει 33 lot, εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια στερλίνες

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Τουρκία συνάρπαζαν για χρόνια τους δημιουργούς της Δύσης. Ήδη από το 18ο αιώνα, οι «επίσημοι ζωγράφοι» των πρεσβειών της Δύσης και των αποστολών στην Οθωμανική Αυλή άρχισαν να καταγράφουν τα τοπία και τις φορεσιές της περιοχής, καθώς και τις διπλωματικές συναντήσεις δημιουργώντας έτσι ένα ολόκληρο καινούριο είδος της δυτικής τέχνης, τον Οριενταλισμό. Πρόκειται για ένα είδος που κατά το 19ο αιώνα εξαπλώθηκε ραγδαία πέρα από τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να συμπεριλάβει τη Βόρειο Αφρική, και την Αίγυπτο και την περιοχή του Λεβάντε. Σήμερα, αυτά τα έργα συνιστούν ένα πολύτιμο οπτικό αρχείο των ηθών και των εθίμων της κουλτούρας της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής πριν από την αυγή της φωτογραφίας. Αργότερα, το συγκεκριμένο στυλ ζωγραφικής υιοθετήθηκε από τους ίδιους τους Τούρκους καλλιτέχνες, ως ένας νέος τρόπος απεικόνισης του πολιτισμού τους.

An Eye of Opulence, Art of the Ottoman Empire 24 Απριλίου 2012

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk