Συρία: Διεθνής έκκληση για εμπάργκο όπλων στο καθεστώς Ασαντ

Πενήντα χώρες και οργανώσεις που πραγματοποίησαν σήμερα σύνοδο στο Παρίσι, κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους τις συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων στη Δαμασκό, μια νύξη που είχε ως στόχο τη Ρωσία, παρόλο που η χώρα αυτή δεν αναφέρεται στο τελικό κείμενο.

Πενήντα χώρες και οργανώσεις που πραγματοποίησαν σήμερα σύνοδο στο Παρίσι, κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους τις συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων στη Δαμασκό, μια νύξη που είχε ως στόχο τη Ρωσία, παρόλο που η χώρα αυτή δεν αναφέρεται στο τελικό κείμενο.

Οι χώρες αυτές και οι οργανώσεις εξέφρασαν «την έντονη αποδοκιμασία τους προς κάθε οικονομική ή άλλη υποστήριξη, και ιδιαίτερα για τη συνέχιση της πώλησης όπλων προς το καθεστώς της Συρίας», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε στο τέλος της συνόδου που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων και οργανώθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συμμετέχοντες καλούν «όλα τα κράτη της ομάδας των Φίλων του συριακού λαού και όλα τα κράτη που δεν έχουν μέχρι σήμερα ασκήσει πίεση να ευθυγραμμιστούν με τις προσπάθειές μας και να απομονώσουν περαιτέρω το καθεστώς της Συρίας», τονίζεται στο κείμενο.

Καλούν επίσης «τους επιχειρηματίες που στηρίζουν οικονομικά την αιματηρή καταστολή και τους ανθρώπους που συμβάλλουν με άλλους τρόπους, να σπάσουν όλους τους δεσμούς τους με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ», προστίθεται στα συμπεράσματα.

Για τους συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία, το Μονακό, η Αυστραλία, ο Καναδάς, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Τουρκία, όχι όμως η Ρωσία, το Ιράν, ο Λίβανος ή το Ιράκ, είναι απαραίτητο «να ασκηθεί μια αποτελεσματική πίεση προς το καθεστώς της Συρίας».

Πρέπει να υπάρξει «μια πλήρης συμμόρφωση των συριακών αρχών προς τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου του κοινού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν και η εφαρμογή μιας πολιτικής μετάβασης που θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές προσδοκίες του λαού της Συρίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

«Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας» και οι «οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Συρία πρέπει να αποδοθούν στο καθεστώς της Συρίας το οποίο είναι ένοχο για εκτεταμένες καταστροφές, και έχει το ίδιο απομονωθεί από τις κατασταλτικές πρακτικές του και αποθαρρύνει με τη στάση του κάθε οικονομική δραστηριότητα στη Συρία» αναφέρεται επίσης.

Η επόμενη συνεδρίαση της διεθνούς ομάδας εργασίας για τις κυρώσεις έχει προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk