Ερευνητής στον Καναδά αναπτύσσει συσκευές που θυμίζουν το θρυλικό «τρικόρντερ» (tricorder) το οποίο χρησιμοποιούσαν για αναλύσεις και διαγνώσεις οι πρωταγωνιστές του Star Trek. Ο Πίτερ Γιάνσεν, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη μιας συσκευής που θα μπορεί να πραγματοποιεί πολλές και διαφορετικού είδους μετρήσεις και αναλύσεις.

Η μάχη των τρικόρντερ

Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Qualcomm ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι χρηματοδοτεί με δέκα εκατομμύρια δολάρια την… tricorder εκδοχή των γνωστών βραβείων X-Prize τα οποία θεσπίστηκαν αρχικά για την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σκάφους. O διαγωνισμός «Tricorder Χ-Prize Contest» αναζητεί μια μικρή φορητή συσκευή ιατρικών διαγνώσεων.

Ο Γιάνσεν έχει ήδη κατασκευάσει δύο μοντέλα tricorder τα οποία ονομάζει Mark 1 και Mark 2 αναφέροντας ότι μπορούν να πραγματοποιούν με ακρίβεια διάφορες μετρήσεις. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις συσκευές αυτές ως ένα είδος «προηγμένου ελβετικού σουγιά» και υποστηρίζει ότι μπορούν να μετρούν διαφορετικούς δείκτες στην ατμόσφαιρα, όπως τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία κ.α.

Μπορούν επίσης να κάνουν ηλεκτρομαγνητικές μετρήσεις για να ελέγχουν μαγνητικά πεδία αλλά και μετρήσεις αποστάσεων, θέσης και κίνησης. Ο Γιάνσεν δεν έχει δώσει τις συσκευές του για να δοκιμαστούν από κάποιους ειδικούς αλλά έχει αναρτήσει σε δικτυακό τόπο σχέδια και λεπτομέρειες που τις αφορούν.

Οπως αναφέρει, συνεχίζει να βελτιώνει τις συσκευές του και σύντομα θα είναι έτοιμο το Mark 4 το οποίο θα είναι ακόμη πιο προηγμένο και αποτελεσματικό από τα προηγούμενα ενώ ταυτόχρονα το κόστος της κατασκευής του δεν θα ξεπερνάει τα 200 δολάρια.


Στην επάνω εικόνα παρουσιάζεται το πρώτο μοντέλο που κατασκεύασε ο Γιάνσεν, το Mark 1 και στην κάτω εικόνα το Mark 2.