Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τον Ακη Τσοχατζόπουλο

Πολυσέλιδη είναι η δικογραφία που ξετυλίγει το κουβάρι των αγοραπωλησιών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των περιουσικαών στοιχείων του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Όλα άρχισαν όταν τον περασμένο Ιούλιο εμφανίστηκε αυθορμήτως στις εισαγγελείς Κυβέλου και Σίσκου ο επιχειρηματίας Οράτιος Μελάς μέσω λογαριασμών του οποίου σύμφωνα με το κατηγορητήριο διακινήθηκαν μέρος των μιζών από το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Πολυσέλιδη είναι η δικογραφία που ξετυλίγει το κουβάρι των αγοραπωλησιών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των περιουσικαών στοιχείων του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Όλα άρχισαν όταν τον περασμένο Ιούλιο εμφανίστηκε αυθορμήτως στις εισαγγελείς Κυβέλου και Σίσκου ο επιχειρηματίας Οράτιος Μελάς μέσω λογαριασμών του οποίου σύμφωνα με το κατηγορητήριο διακινήθηκαν μέρος των μιζών από το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Ο κ. Μελάς στην κατάθεσή του αναφέρει:

«Είμαι ιδιοκτήτης της εδρεύουσας στον Παναμά εταιρείας Morellia Trading S. Α., που συστήθηκε το 1993 και την οποία εκπροσωπώ από κοινού με τον Κων. Αντωνιάδη. Αντικείμενο δραστηριότητας της παραπάνω εταιρείας είναι μεταξύ άλλων οι χρηματιστηριακές εργασίες. Το 1999 γνώρισα μέσω φίλου μου κοσμηματοπώλη τον Νικ. Ζήγρα, ο οποίος μου συστήθηκε ως ξυλέμπορος με διασυνδέσεις στο εξωτερικό και ως εκπρόσωπος ομίλου επενδυτών από αραβικές χώρες, που ήθελαν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Μου ζήτησε να τον εξυπηρετούμε καταβάλλοντας σε λογαριασμό μας στο εξωτερικό συνάλλαγμα και δίνοντας του το αντίστοιχο ποσό σε δραχμές στην Ελλάδα και σε μετρητά. Αυτό γινόταν επανειλημμένως από το 1999 μέχρι το 2006. Τα ποσά ήταν της τάξης 150-300.000 ευρώ περίπου.

Από τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορήθηκα ότι η εταιρεία Morellia φέρεται να εμπλέκεται στη διανομή μιζών από τη σύμβαση των υποβρυχίων με γερμανική εταιρεία. Στα δημοσιεύματα είδα να αναφέρεται λογαριασμός στην τράπεζα Morgan Stanley της Ελβετίας με κωδικό «Κύρος». Ειδικότερα είδα λίστα του περιοδικού Spiegel και στο οποίο αναφερόταν ότι ποσά 890.000 και 2.070.000 ελβετικών φράγκων μεταφέρθηκαν από λογαριασμό, που τηρούσε η εταιρεία ΜΙΕ στην τράπεζα UBS στη Λουκέρνη σε λογαριασμό της εταιρείας μας στην τράπεζα Credit Lyonnais στην Ελβετία και σε λογαριασμό του γιου μου Κύρου Μελά στην τράπεζα Morgan Stanley αντίστοιχα. Αμέσως απευθυνθήκαμε στην τράπεζα Credit Lyonnais η οποία μας επιβεβαίωσε την κίνηση αυτή… Καταλάβαμε ότι επρόκειτο για κατάθεση, που έγινε με εντολή του Νικ. Ζήγρα, διότι ήταν η μόνη περίπτωση εξυπηρέτησης πελάτη μας για τόσο μεγάλο ποσό… Τα χρήματα αυτά αποδόθηκαν στον κ. Ζήγρα, όπως είχαμε συμφώνησε κατά ένα μέρος (1.455.000 ελβετικά φράγκα) με έμβασμα από τον λογαριασμό του Κύρου Μελά στην τράπεζα Morgan Stanley και κατά το υπόλοιπο μέρος (1.000.000 ευρώ) σε μετρητά στην Ελλάδα. Επισυνάπτω αντίγραφο κίνησης στην Eurobank..

Όπως κατέθεσε ο κ. Μελάς κανένα έμβασμα από λογαριασμό του γιου του δεν έγινε από λογαριασμό του Κύρου Μελά σε λογαριασμό της εταιρείας Torcaso στην Κύπρο ή αλλού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε προμήθεια 18.000 ευρώ, την οποία εισέπραξαν για τις διευκολύνσεις, που έκαναν στον Ν. Ζήγρα

Βίκυ Σταμάτη: «Διαχειριστής της περιουσίας μας ήταν ο Ακης»

Στον σύζυγο της Άκη Τσοχατζοπουλο αποδίδει η κ. Βίκυ Σταμάτη όλες τις οικονομικές συναλλαγές της οικογένειας στην ανωμοτί κατάθεσή της ενώπιον των εισαγγελέων τον Ιούλιο 2011.

Για το νεοκλασσικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τον τρόπο, που το απέκτησε αναφέρει:

«Με το υπα αριθμ. 15867 του 2010 συμβόλαιο αγοραπωλησίας της συμβολαιογράφου Πειραιώς Μ. Κολοβού απέκτησα το λεπτομερώς στο ανωτέρω συμβόλαιο ανεφερόμενο ακίνητο επί της οδού Αρεοπαγίτου αντί του τιμήματος 1.100.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από το ανωτέρω συμβόλαιο, χρηματικό ποσό 450.000 ευρώ είχε ήδη καταβληθεί στην πωλήτρια σε μετρητά κατά τη διάρκεια της τελυταίας τριετίας, ενώ το υπόλοι οφειλόμενο ποσό των 650.000 ευρώ επρόκειτο να εκταμιευτεί κατόπιν δανειοδοτήσεως από την τράπεζα Eurobank.
Σε κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα ή περιουσιακή διαχείριση που αφορούσε την οικογένεια που δημιούργησα με τον Απ. Τσοχατζόπουλο (ανεξαρτήτως του χρόνου συνάψεως γάμου) συμπερολαμβανομένης και της αγοραπωλησίας ουδεμία συμμετοχή είχα. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε είδους ενέργεια που σχετιζόταν με το συγεκριμένο ακίνητο (εύρεση ακινήτου, αρχική μίσθωση, επισκευές συμφωνίες κ.λ.π.) είχε αναληφθεί από τον σύζυγο μου. Για την αγορά του ακινήτου ελήφθη δάνειο διάρκειας 300 μηνών ύψους 850.000 ευρώ και προς εξασφάλιση της απαιτήσεως ενεγράφη υποθήκη…. Ο λόγος, που αγοράσθηκε στο όνομά μου και με εγγυητή τον σύζυγο μου, ήταν ο χρόνος αποπληρωμής, δηλαδή η 25ετία… Ως προς την ύπαρξη οποιωνδήποτε τραπεζικών καταθέσεων ή άλλων προϊόντων που ενδέχεται να υπήρξαν κατά το παρελθόν στο όνομά μου την διαχείριση είχε αναλάβει ο σύζυγος μου».

Όπως καταλήγει η κ. Σταμάτη «η αγορά του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου σε σχέση με τα εισοδήματα του συζύγου μου ήταν απολύτως δικαιολογημένη ώστε να μην είναι δυνατή η δημιουργία οποιασδήποτε απορίας τόσο σε εμάς ή σε τρίτο πρόσωπο για την δυνατότητα αγοράς του ακινήτου…»

Ανωμοτί κατάθεση Λαμπροπούλου

Αποκαλυπτική είναι και η κατάθεση της Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστριας του Α. Τσοχατζόπουλου και εκπροσώπου της υπεράκτιας Blue Bell SA, μέσω της οποίας αγοράστηκε το ακίνητο της Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, αλλά και εταιρεία, που δέχθηκε μίζα 16 εκ. Ελβετικών φράγκων για την προμήεθεια των πυραλύλων ΤΟΡΜ – 1. Η ίδια ευθέως αναφέρει ότι η υπεράκτια αυτή ανήκε στον εξάδελφο του πρώην υπουργού Νικ. Ζήγρα.
Όπως αναφέρει στην κατάθεση της η οποία είναι ταυτόσημη και με την απολογία της στον ανακριτή «στο πελατολόγιο μου περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2.000 φορολογούμενοι μεταξύ των οποίων υπουργοί, βουλευτές και δημοασιογραφοι».

Για την γνωριμία της με τον Άκη λέει:

«Η γνωριμία μου με τον τέως υπουργό ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετία του 1970 αρχικά ως κοινωνική και πολιτική και εν συνεχεία και ως επαγγελματική. Αφού είμαι επί τρεις δεκαετίες η ίδια φοροτεχνικός του ιδίου και της οικογενείας του.
Τον Οκτώβριο του 1998 ο τότε γνωστός μου από την θητεία του ως στελέχους της Βαλκαν Εξπόρτ Νικόλαος Ζήγρας μου ανέθεσε την λογιστική παρακολούθηση της εξωχώριας εταιρείας συμφερόντων του με την επωνυμία BLUE BELL SA, η οποία δραστηριοποιείτο στην εκμετάλλευση ακινήτων στην Ελλάδα και είχε ήδη στην κυριότητα του της οδού Δεινοκράτους

Όπως υποστηρίζει την εκπροσώπηση της εταιρείας ανέλαβε μόνο για 10 ημέρες για την χορήγηση από την αρμόδια ΔΟΥ ΑΦΜ και στη συνέχεια εκπρόσωπος ορίστηκε ο Ευτύχιος Ατσοπάρδης. Και η λογιστική παρακολούθηση της άλλη υπεράκτιας εταιρείας Torcaso αντέθηκε, κατά δική της ομολογία, στην κ. Λαμπροπούλου αυτή τη φορά κατά σύσταση δικηγόρου από την Κύπρο τον Μάιο του 2000. Αλλά και η τρίτη εμπλεκόμενη εταιρεία στην αγορά του ακινήτου της Αρεοπαγίτου Nobilis ανατέθηκε στην κ. Λαμπροπούλου τον Νοέμβριο του 2004 κατά σύσταση του γιατρού και μονίμου κατοίκου των ΗΠΑ, Ν. Γεωργουλάκη. Με ειδικό όμως πληρεξούσιο συνυπέγραψε ως εκπρόσωπος της εταιρείας μισθωτήριο με γον κ. Τσοχατζόπυλο τον Ιανουάριο του 2007! Τον Απρίλιο του 2010 έμαθε για την αγορά του σπιτιού από τον πρώην υπουργό, όπως καταθέτει.

Όπως καταλήγει στην κατάθεσή της η δραστηριότητας της ήταν νόμιμη και δεν είχε καμία διάθεση απόκρυψης στοιχείων…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk