Λαγκάρντ: ευρωπαϊκή Αρχή για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε σήμερα να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή υπερεθνική Αρχή, με αποκλειστική αρμοδιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι αντιμέτωπες με πρόβλημα ρευστότητας

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε σήμερα να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή υπερεθνική Αρχή, με αποκλειστική αρμοδιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι αντιμέτωπες με πρόβλημα ρευστότητας.

«Αν θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο κράτος-τράπεζα, χρειάζεται οι κίνδυνοι να επιμεριστούν σε διασυνοριακή βάση με τρόπο πολύ καλύτερο, δηλαδή βραχυπροθέσμως μέσω μιάς πανευρωπαϊκής Αρχής, που θα έχει την ευχέρεια να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, κάτι τέτοιο θα μάς βοηθούσε», αναφέρει η κα Λαγκάρντ στο κείμενο μιάς ομιλίας της, που ήδη διανεμήθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ. Ούτε τα κριτήρια παρέμβασης της ίδιας Αρχής επεξηγεί, όμως, ούτε τον τρόπο χρηματοδότησής της.

«Δεν φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη μια κρατική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σε κάποιο ποσοστό, όμως θα έπρεπε να είναι στην ημερήσια διάταξη», προσθέτει στην εισαγωγή του στην έκθεση, που έκανε ο διεθνής χρηματο-πιστωτικός οργανισμός, με τον τίτλο: «Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», ο επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών του ΔΝΤ, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, επίσης Γάλλος.

«Στο μέτρο που παρόμοια ανακεφαλαιοποίηση θα συσχέτιζε την επιχειρηματική δράση με την πίστωση, εύκολα θα γινόταν η απόσβεσή της, ευκολότερα πάντως συγκριτικά με άλλες προτεινόμενες μεθόδους», παρατηρεί επίσης ο ίδιος.

Το ΔΝΤ στην ανωτέρω έκθεση έχει εισηγηθεί μείωση των τραπεζικών ισολογισμών στη 17μελή ευρωζώνη συνολικώς κατά περίπου 2,5 τρισ.αμερικανικά δολάρια -για φέτος, αλλά και του χρόνου.

Ο οικονομολόγος Μπλανσάρ σχολιάζει, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει, σταδιακά, όλη την ευρωζώνη, «σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk