ΒΗΜΑτοδότης

Εκτός από παππούς του τραγουδιού ο κ. Γ. Νταλάρας έγινε και παππούς στη ζωή. Η θυγατέρα του τραγουδιστή Γεωργιάννα έγινε μητέρα ενός αγοριού. Ενας Γιώργος τζούνιορ λοιπόν θα βοηθήσει τον παππού Γιώργο και τη γιαγιά Αννα να ξεπεράσουν τις στενοχώριες που προέρχονται από τις ακυρώσεις συναυλιών και την αδυναμία των φαν να υποστούν το μνημόνιο σιγοψιθυρίζοντας τη «Δραπετσώνα».

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Εκτός από παππούς του τραγουδιού ο κ. Γ. Νταλάρας έγινε και παππούς στη ζωή. Η θυγατέρα του τραγουδιστή Γεωργιάννα έγινε μητέρα ενός αγοριού. Ενας Γιώργος τζούνιορ λοιπόν θα βοηθήσει τον παππού Γιώργο και τη γιαγιά Αννα να ξεπεράσουν τις στενοχώριες που προέρχονται από τις ακυρώσεις συναυλιών και την αδυναμία των φαν να υποστούν το μνημόνιο σιγοψιθυρίζοντας τη «Δραπετσώνα».
***
Οι κακεντρεχείς που διαρκώς σχολιάζουν τον κ. Δ. Αβραμόπουλο επιμένουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν αρέσκεται και τόσο να βρίσκεται δίπλα στον έτερο αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα. Δεν είναι μόνο οι ανύπαρκτες μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο κυβερνητικό πρωτόκολλο πάνω από τον υπουργό Αμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι δύο αντιπρόεδροι θα μεταβούν για τις συνόδους των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο κ. Αβραμόπουλος θα παρακαθήσει μόνο στο δείπνο των υπουργών Αμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη το βράδυ και στη σύνοδο των ομολόγων του της Συμμαχίας το πρωί της Τετάρτης. Μετά θα αποχωρήσει αποφεύγοντας να παραστεί μαζί με τον κ. Δήμα στις δύο κοινές συναντήσεις των ΥΕΘΑ – ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, αλλά και στο δείπνο, το βράδυ της Τετάρτης, των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας, όπου θα συμμετάσχουν και οι Τούρκοι…
***
Η παράδοση θα τηρηθεί και εφέτος και ο κ. Αντ. Σαμαράς θα κάνει Πάσχα στην Πύλο, ενώ τη βραδιά της Ανάστασης θα βρίσκεται στο Ναύπλιο απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός του Γεωργία. Θα χρειαστεί να προσευχηθεί εντατικά, αφού είναι έτσι οι πολιτικές συνθήκες που, ακόμη κι αν αποσπάσει την πρωθυπουργία, τώρα δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκεται στην ίδια θέση το επόμενο Πάσχα.
***
«Ηλίθιο» αποκαλούσε ο κ. Γ. Κύρτσος τον κ. Κ. Καραμανλή μετά τις εκλογές του 2000 και δεν έκρυβε ότι έπρεπε να αντικατασταθεί από τη θέση του προέδρου της ΝΔ. Φρόντισε λοιπόν ο «Κωστάκης» μέσω του κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και του Μιλτιάδη Εβερτ να αντικαταστήσει τον σεμνό και ταπεινό δημοσιογράφο από τη διεύθυνση του «Ελεύθερου Τύπου» (οι δύο «Νέστορες» της Δεξιάς ήταν στο ΔΣ του Ιδρύματος Βουδούρη που λάμβανε τις αποφάσεις για τον Τύπο).

Σημειώνω ότι πριν από τις εκλογές του 2000 ο κ. Καραμανλής είχε προτείνει στον κ. Κύρτσο να εκτεθεί στη Β’ Πειραιώς ως αντίπαλος του κ. Κ. Λαλιώτη, κάτι που ο δημοσιογράφος αρνήθηκε. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος πρότεινε τον φωτογενή κ. Κύρτσο για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, αλλά ο κ. Αντ. Σαμαράς προτίμησε τον καλύτερα «συνεννοήσιμο» κ. Ι. Μιχελάκη, ο οποίος έχει το επιπλέον προσόν ότι τα μικρά παιδιά τρώνε αμέσως το φαγητό τους μόλις τον βλέπουν στην τηλεόραση. Τελικά ο κ. Κύρτσος, ακριβώς όπως οι γεροντοκόρες που ύστερα από παραξενιές ετών παντρεύονται τον τελευταίο διαθέσιμο, έγινε ο εκπρόσωπος του κ. Καρατζαφέρη.

Ετσι ολοκληρώθηκε μια προσφορά στην πολιτική που ξεκίνησε το 1977, όταν ο κ. Κύρτσος διαγράφηκε από το ΚΚΕ επειδή στην προσυνεδριακή διαδικασία έθεσε το θέμα της συνεργασίας τής τότε ΕΣΣΔ με τη χούντα της Αργεντινής στη λογική της «πλανητικής αποχουντοποίησης». Δύο χρόνια νωρίτερα στη Βοστώνη συμμετείχε σε διαδήλωση με σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ από την Ελλάδα». Σύντροφοι και συνοδοιπόροι σε εκείνη τη διαδήλωση ο κ. Ν. Νανόπουλος (σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Eurobank), ο κ. Στ. Θωμαδάκης (πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) και… ο κ. Λουκάς Παπαδήμος!
***
Η μεταμόσχευση ηγεσίας στο ΠαΣοΚ δεν πρόσφερε πολλά, με αποτέλεσμα ο κ. Ευ. Βενιζέλος να κάνει ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί του ΠαΣοΚ όταν διεπίστωναν ότι τα κόλπα εξαντλούνταν και παρ’ όλα αυτά η συσπείρωση βρισκόταν στο ναδίρ. Να τηλεφωνεί δηλαδή στον κ. Κ. Λαλιώτη, ο οποίος ως πνευματιστής της πολιτικής έχει πάντοτε έναν τρόπο να επικοινωνεί με την ψυχή του ΠαΣοΚ. Στην Ιπποκράτους λέγεται ότι ο Βαγγέλης θα συναντήσει τον Κώστα μετά το Πάσχα, αφού το ιστορικό στέλεχος είναι ένας από τους ελάχιστους που δεν έχουν χάσει την ψυχραιμία τους μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ο μοναδικός που πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανασυνταχθεί ως τις εκλογές.
***
Ο κ. Παντελής Καψής δεν διακρίνεται από ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση όταν θυμώνει και είναι σίγουρο ότι οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ δεν ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων με τους οποίους θα ήθελε να συνομιλεί με τις ώρες για τον Ντεριντά και τον Αρη Βελουχιώτη. Τελευταίο γεγονός στη διαρκή σύρραξη μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ (δηλαδή του υπουργού Επικρατείας…) να διαθέσει η ΕΡΤ τρία εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από τον λογαριασμό του ανταποδοτικού τέλους. Οι συνδικαλιστές αγανάκτησαν και εξέδωσαν ανακοίνωση για «κατασπατάληση» χρημάτων. Ευτυχώς που θα «κατασπαταληθούν» για τη στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη και όχι για τη διατήρηση των προνομίων θρασύτατων αργόσχολων.
***
Τώρα που η προεκλογική περίοδος άνοιξε και έχει ανάψει ο πόλεμος των πολιτικών μεταγραφών, στη ΝΔ επιμένουν ότι τον δρόμο που άνοιξαν ο κ. Μ. Βορίδης και ο κ. Α. Γεωργιάδης θα τον ακολουθήσει άλλος ένας βουλευτής από τον ΛΑΟΣ. Ελπίζω εκείνος που θα διαβεί τον Ρουβίκωνα να μην είναι κάποιο «ρετάλι της Ακροδεξιάς» αλλά ο νεαρός επιθετικός κ. Θανάσης Πλεύρης που έχει πια πάρει τις αποφάσεις του για να γίνει αυτό που πάντοτε ήθελε, δηλαδή ένας υπουργός της ΝΔ. Μου λένε πάντως ότι η υπόθεση δεν είναι απλή. Απαιτεί δύσκολους και λεπτούς «διπλωματικούς» χειρισμούς που μόνο ο κ. Αντ. Σαμαράς μπορεί να διαχειριστεί.
***
Με ένα τραγούδι του Φ. Πλιάτσικα, με τίτλο «Λίγο όνειρο ακόμα», ανακοίνωσε από το Facebook την υποψηφιότητά του στην Α’ Αθήνας ο πανέξυπνος μπασκετμπολίστας κ. Β. Κικίλιας. Οταν το πληροφορήθηκαν στη Συγγρού, έπεσαν ξεροί από την επικοινωνιακή του δεινότητα. Πρώτον, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του πρoτού την εγκρίνουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Και δεύτερον, με την επιλογή του τραγουδιού υπενθύμισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να προσφέρει… «λίγο όνειρο ακόμα», αλλά αντιθέτως αρκετούς εφιάλτες που κρύβονται πίσω από τις «λεπτομέρειες» του μνημονίου. Πάντως η Συγγρού δεν έδωσε μεγάλη σημασία στις εμπνεύσεις του βουλευτή. Ετσι κι αλλιώς όλοι ξέρουν ότι το ταλέντο του στις επικοινωνιακές γκάφες είναι αδιαμφισβήτητο.
***
Στη Β’ Αθηνών θα θέσει υποψηφιότητα, εκτός από το Ηράκλειο, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μου λένε ότι η επιλογή της Ντόρας έχει προκαλέσει σύγχυση στους φίλους και στους παραδοσιακούς υποστηρικτές της οικογένειας Μητσοτάκη που θα δυσκολευτούν να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυρία Μπακογιάννη θέλει ασφαλώς να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερες ψήφους για το κόμμα της από τη μεγαλύτερη περιφέρεια και προφανώς ο Κυριάκος θα υποστεί το σχετικό κόστος. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα δώσει τη μάχη της εισόδου στη Βουλή με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον εξαιρετικό, αλλά μάλλον «αντιτουριστικό» καθηγητή κ. Γ. Μπήτρο («ένας Μάνος χωρίς το μπρίο του Μάνου», όπως λένε οι κακές γλώσσες…). Με την Ντόρα συντάχθηκαν οι πρώην πρόεδροι της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, κκ. Φ. Περλικός και Γ. Σαρηγιαννίδης, οι οποίοι είναι παγκοσμίως άγνωστοι αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν 10.000 κρίσιμες ψήφους σκληρών νεαρών νεοφιλελεύθερων που έχουν αφίσα στο δωμάτιό τους τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Εννοείται ότι την Ντόρα στηρίζει και ο κ. Ανδριανόπουλος, ο οποίος είναι αμφίβολο αν επηρεάζει ακόμη και τον εαυτό του ενώ ναυάγησε η προεκλογική συμμαχία της Συμμαχίας με τη Δράση του κ. Στ. Μάνου. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Μάνο το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Μάνος τον πίστεψε (κάτι που είναι μεγάλο λάθος…) με αποτέλεσμα να θέλει να αποφύγει τις «κακές παρέες» με την Ντόρα για να μη δυσαρεστήσει τον Αντώνη και χάσει το αξίωμα. Ετσι ο κ. Μάνος προτίμησε τη συνεργασία με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία υπό τον κ. Γρ. Βαλλιανάτο αποδεικνύοντας ότι ανήκει στον κανόνα των πολιτικών που τοποθετούν το στενό κομματικό συμφέρον (στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο «στενό» που δεν φαίνεται ούτε με μικροσκόπιο) πάνω από το συμφέρον του τόπου που απαιτεί συνεργασίες και υπερβάσεις. Τέλος, το κεντρικό σύνθημα της Ντόρας είναι ελάχιστα «ντορικό» και δεν ενθουσίασε πολλούς: «Φταίει το κράτος, όχι εσύ. Αλλαξέ το!». Η αλλαγή θα είναι βέβαιη και θεαματική ιδίως αν τα δύο μεγάλα κόμματα πάρουν κάτω από 40% και η Ελλάδα μπει στη μηχανή του χρόνου για να ενταχθεί στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Κατά τα άλλα, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει πράγματι τις καλύτερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κομμάτων, αλλά κανείς δεν θα το μάθει γιατί κανείς δεν διαβάζει θέσεις κομμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk