Αντ. Σαμαράς: Τα ρέστα του για την αυτοδυναμία

Ως «μητέρα των μαχών» αντιλαμβάνεται ο κ. Αντ. Σαμαράς την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και θα επιδιώξει στη βραχεία προεκλογική περίοδο να καταφέρει τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την εκλογική νίκη του κόμματός του. Η αυτοδυναμία αποτελεί στοίχημα για τον κ. Σαμαρά που κλείνει τ’ αφτιά του στις σειρήνες των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ είτε σε στασιμότητα είτε σε ελαφρά πτώση.

Ως «μητέρα των μαχών» αντιλαμβάνεται ο κ. Αντ. Σαμαράς την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και θα επιδιώξει στη βραχεία προεκλογική περίοδο να καταφέρει τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την εκλογική νίκη του κόμματός του. Η αυτοδυναμία αποτελεί στοίχημα για τον κ. Σαμαρά που κλείνει τ’ αφτιά του στις σειρήνες των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ είτε σε στασιμότητα είτε σε ελαφρά πτώση.
Ο βασικός προσανατολισμός είναι τις επόμενες ημέρες να απεγκλωβιστεί η ΝΔ από τη συζήτηση «τι θα γίνει αν δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία».
Ο ίδιος διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι αγωνίζεται για ισχυρή κυβέρνηση και για την αυτοδυναμία, αλλά το μήνυμα δεν έχει περάσει στους ψηφοφόρους και στην κομματική βάση που ακόμα παραμένει μουδιασμένη, ενώ ενισχύεται καθημερινά η αίσθηση ότι η συγκυβέρνηση είναι δεδομένη.
«Εάν υπάρξει ακυβερνησία, τότε είναι αναπόφευκτες οι επαναληπτικές εκλογές» λέει σταθερά τις τελευταίες ημέρες σε συνομιλητές του – άποψη που ενοχλεί εγχώρια και ξένα κέντρα – και διευκρινίζει πως «αναπόφευκτες σημαίνει ότι θα γίνουν από ανάγκη, επειδή δεν θα γίνεται αλλιώς και όχι επειδή θα το θέλω εγώ. Εγώ προσπαθώ να αποφύγω τον μετεκλογικό εκβιασμό».
Το ζητούμενο είναι να το επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και γι’ αυτό θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, ώστε να πειστούν οι πολίτες ότι οι μεγάλες ανατροπές ιστορικά έγιναν από ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρές πλειοψηφίες.
Τα λάθη μέχρι στιγμής είναι πολλά (πολιτικής στρατηγικής, επικοινωνίας, τακτικών κινήσεων κ.ά.) για τη ΝΔ, αλλά προσπαθούν να βάλουν μια τελεία και να κάνουν μια νέα αρχή στην ύστατη προσπάθεια να εξαντλήσουν όσες πιθανότητες υπάρχουν για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.
Το πρόβλημα μοιάζει εξαιρετικά σύνθετο υπό συνθήκες πολυκερματισμού της Δεξιάς. Από τη μία υπάρχουν διαρροές προς τα δεξιά (κυρίως στους Ανεξάρτητους Ελληνες) και δεν επιτυγχάνεται επαναπατρισμός ψηφοφόρων, παρά τη σκληρή ρητορική σε ορισμένα θέματα (π.χ. λαθρομετανάστευσης, εθνικά θέματα, ασφάλεια και δημόσια τάξη).
Την ίδια στιγμή δεν κερδίζει ψηφοφόρους από το Κέντρο, καθώς έχει εγκαταλείψει πλήρως τη θεωρία του μεσαίου χώρου, ενώ υπάρχει μεγάλη απόσταση με το αστικό τμήμα του εκλογικού σώματος.
Το ερώτημα είναι εάν θα προλάβει ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ σε αυτή την προεκλογική περίοδο των τριών εβδομάδων να αλλάξουν το κλίμα. Πολλοί λένε ότι θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να είχε προετοιμάσει το εκλογικό σώμα από τον περασμένο Νοέμβριο και να είχε διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες για να κερδίσει ψηφοφόρους, ενώ προ ημερών άφησε αιχμές για τις δημοσκοπήσεις.
Ουσιαστικά είναι μια διαδικασία lose-lose (χάνω – χάνεις) εν αντιθέσει με τo win-win (κερδίζω – κερδίζεις) και αρκετοί θέτουν το ζήτημα για το πώς ετέθη το κάλεσμα για πανστρατιά, λέγοντας πως αυτή, όπως και η δημιουργία της ελπίδας, γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια.
Τις επόμενες ημέρες, επί τη βάσει της στρατηγικής περιορισμού των διαρροών της ΝΔ προς τα κόμματα διαμαρτυρίας στα δεξιά της, αλλά και ακύρωσης της προσπάθειας ταύτισης του ιδίου με τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, θα επενδύσει στην κυβερνητική προοπτική του κόμματός του. Παράλληλα θα ενισχύσει τον πατριωτικό τόνο με την ελπίδα να επιφέρει πλήγματα στα κόμματα που πλαγιοκοπούν τη ΝΔ (Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΛΑΟΣ, ακόμη και Χρυσή Αυγή). Επίσης, θα δώσει έμφαση στη διαφορά της πρότασής του από την αντίστοιχη του ΠαΣοΚ, αν και το μνημόνιο αποτελεί το… μετεκλογικό ευαγγέλιο.
Στις περιοδείες, στοχευμένες, που θα ξεκινήσει μετά τις εορτές του Πάσχα, το σύνθημα θα είναι «Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος» και θα επιδιωχθεί η πλήρης ταύτιση του προέδρου του ΠαΣοΚ με το μνημόνιο και την πολιτική που οδήγησε τη χώρα στην εποπτεία της τρόικας.
Το όπλο της επαναδιαπραγμάτευσης ήδη έχει μπει και πάλι επάνω στο τραπέζι, αλλά είναι αβέβαιο εάν οι σφαίρες του θα φοβίσουν την τρόικα και αν οι δανειστές μας θα ακούσουν επί της ουσίας τις προτάσεις του κ. Σαμαρά για ισοδύναμα μέτρα.
Ο ίδιος επανέφερε και το περίφημο Ζάππειο με τις προτάσεις του και πλέον θα πρέπει να πείσει ότι είναι εφικτές, γιατί υπάρχει η κριτική περί αοριστολογιών. Εντός των ημερών θα υπάρξει και νέο «Ζάππειο», δηλαδή η παρουσίαση του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος του κόμματος, όπου θα περιγράφονται τα μέτρα που συντείνουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο στόχος είναι να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχουν εναλλακτικές αξιόπιστες προτάσεις και ευελπιστούν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά να λειτουργήσει ως «νομιμοποιητική βάση» για το εκλογικό δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία».
Με οδηγό το σύνθημα «Η Ελλάδα μπορεί» θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα η πολυμελής Εκλογική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν και αρκετοί «καραμανλικοί», οι οποίοι επιστρατεύτηκαν για την εκλογική μάχη. Τα ψηφοδέλτια έχουν «κλειδώσει» σε ποσοστό 90% – 95%, αλλά θα ανακοινωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και πιθανότατα όλα μαζί, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες μετακινήσεις σε άλλα κόμματα της «πολυκατοικίας». Το ενδιαφέρον είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο ακόμα συζητείται, ενώ δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή των κκ. Χρ. Λαζαρίδη και Ι. Μιχελάκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk