Χοακίν Αλμούνια: «Η σωτηρία της Ελλάδας είναι το πρώτο θέμα μας»

Η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση είναι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων υποστηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χ.Αλμούνια, χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες για την Ισπανία και την Ιταλία υπερβολικές, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται σε «καλό δρόμο»

Η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση είναι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων υποστηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χ.Αλμούνια, χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες για την Ισπανία και την Ιταλία υπερβολικές, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

Ακολουθώντας για άλλη μια φορά τη γνωστή πλέον τακτική υποβιβασμού της κατάστασης ο κ. Αλμούνια κατηγορεί τις αγορές ότι «παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη» χωρίς να αξιολογούν σωστά τα οικονομικά στοιχεία και τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι χώρες.

«Οι αγορές παρουσιάζουν μια νευρικότητα, μια υπερβολική νευρικότητα», επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το dpa ο Χοακίν Αλμούνια, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και κερδοσκόποι πιστεύουν πως θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Από καιρού εις καιρόν οι αγορές παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη», τονίζει ο Eυρωπαίος Eπίτροπος για θέματα Αναταγωνισμού, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι τόσο αρνητική όσο υπονοεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.Πο

Ο Χοακίν Αλμούνια θεωρεί καθοριστικά για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία, όπως λέει, καταδεικνύουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεν αντιμέτωπες με προβλήματα, αυτά όμως θεωρούνται επιλύσιμα.

«Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έχουν δρομολογήσει πολύ φιλόδοξες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι τα μέτρα αυτά θα στεφθούν με επιτυχία.

Η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με ενότητα

Ο Αλμούνια κάνει τη διάκριση μεταξύ του «επικέντρου» της κρίσης και του «περιθωρίου» για να παραδεχθεί ότι «αναμφίβολα υπάρχουν προβλήματα».

Η υπ` αριθμόν ένα πρόκληση είναι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, λέει.

Η κρίση επικεντρώνεται επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, προσθέτει.

«Γύρω από αυτές τις χώρες υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», διευκρινίζει ο Επίτροπος, εξηγώντας ότι με τον όρο «ανισορροπίες» εννοεί δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Τέλος, ο Χοακίν Αλμούνια υπερασπίζεται τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των Ευρωπαίων.

«Εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε προκειμένου να επιλύσουμε καλύτερα την κρίση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk