ΠΝΟ: «Καθολική η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της Μ. Εβδομάδας»

Ικανοποιημένοι από την καθολική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία των ναυτικών στα μεγάλα λιμάνια της χώρας δηλώνουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ικανοποιημένοι από την καθολική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία των ναυτικών στα μεγάλα λιμάνια της χώρας δηλώνουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ το πρωί της Μ.Πέμπτης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ομοσπονδία «απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η μεγαλειώδης απεργία των ναυτεργατών υπήρξε πολιτικά ελεγχόμενη και κομματικά υποκινούμενη, για τον απλούστατο λόγο ότι όσοι διατύπωσαν αυτή την άποψη ξεχνούν ηθελημένα ή όχι ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες αγωνίστηκαν για τα δίκαια και κεφαλαιώδους σημασίας εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά τους».

Στην ίδια ανακοίνωση κάνουν λόγο για πλήρη επιτυχία της απεργίας ενώ αναφέρονται και στις καταγγελίες του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) «κατά του συνόλου των ναυτεργατών και του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ, επικαλούμενος στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αποσκοπούν στη δημιουργία φθηνών εντυπώσεων με τελικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον πυρήνα των δίκαιων αιτημάτων και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εργασιακός κλάδος».

Η ΠΝΟ στην ανακοίνωση της κατηγορεί τον Απ. Βεντούρη για συμπεριφορά που «όχι μόνον δεν συνάδει προς την ιδιότητά του αυτή αλλά αποτελεί και ανεπίτρεπτη εργοδοτική επέμβαση στα εσωτερικά της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων και συνιστά μια ενέργεια πρωτοφανή για τα ελληνικά ναυτεργατικά χρονικά των τελευταίων δεκαετιών».

Νέα συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν αναμένεται, ωστόσο, το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού η Ομοσπονδία θα επανεξετάσει τη στάση της και την πορεία των κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Άλλωστε η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, είχε προειδοποιήσει, από την πλευρά της, ότι από τη στιγμή που υλοποιηθεί η απόφαση για την απεργία όλες οι έγγραφες απαντήσεις που τους είχε δώσει δεν ισχύουν και η συζήτηση ξεκινά από το μηδέν.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει, πάντως, τους ναυτικούς στο λιμάνι να συζητούν τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους κόλπους της ΠΝΟ μετά τις καταγγελίες για λήψη αποφάσεων υπό πίεση ναυτικών – μελών του ΠΑΜΕ.

Η αρχή έγινε με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Δευτέρας λίγο μετά την τελευταία συνάντηση με την Α. Διαμαντοπούλου και «υπογράφουν» εννέα ναυτεργατικά σωματεία, ανάμεσα στα οποία είναι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν και η Πανελλήνια Ένωση Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν.

Στην ανακοίνωση των εννέα σωματείων – ανάμεσα στα οποία είναι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. – αναφερόταν ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της απεργίας ότι «…συμμεριζόμενοι το κοινωνικό αίσθημα του συνόλου των συνανθρώπων μας, αποφασίστηκε η εκτελεστική επιτροπή να συνεδριάσει για να επανασυζητήσει και να επανεκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, παρόλη την απόσταση που μας χωρίζει από τη ρεαλιστική λύση των αιτημάτων».

Ωστόσο, όπως σημείωναν τα εννέα σωματεία «κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ εισέβαλαν στον χώρο της συνεδρίασης, ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα τη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση των εννέα από τα δεκατέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση».

Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε εκείνες τις ώρες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κ. Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στο «Βήμα» την Τετάρτη, παρατήρησε ότι τίποτα ουσιαστικό δεν θα αλλάξει την επόμενη της απεργίας στην ΠΝΟ. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν σωματεία ελεγχόμενα από κόμματα και κάποια που λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των μελών τους», σχολίασε, εκτιμώντας ότι «τα προβλήματα των ναυτικών είναι τεράστια και εάν δεν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία κάποιοι άλλοι θα είναι ευτυχισμένοι».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν. Νικόλαος Τσάμης εξηγεί ότι «ζητήσαμε μετάθεση της ημερομηνίας της κινητοποίησης όπως είχε κάνει και στα μέσα Μαρτίου η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)». Και πρόσθεσε: «Όταν αποφασίσαμε τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες η ΠΕΜΕΝ πρότεινε, επειδή υπήρχε κίνδυνος προβοκάτσιας και για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό λόγω εθνικής επετείου, να μη συμμετάσχουν σε απεργία το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου».

Ο κ. Τσάμης προσθέτει ότι όταν τέθηκε το θέμα της νέας απεργίας σε επόμενη συνεδρίαση και αφού είχαν προηγηθεί επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης, προτάθηκε για τους ίδιους λόγους να μετατεθεί η ημερομηνία των κινητοποιήσεων για μετά τις γιορτές. Αλλά η απάντηση της ΠΕΜΕΝ ήταν «όχι».

Ο πρόεδρος των Οικονομικών Αξιωματικών καταδίκασε την παρουσία στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΠΝΟ ναυτεργατών – μελών του ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία υπό πίεση.

Από την πλευρά του ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των εκπροσώπων των σωματείων που απαρτίζουν την ΠΝΟ που έγινε τη Μ. Δευτέρα, όταν ρώτησε εάν υπάρχει κάποιος που να έχει αντίρρηση ως προς την πραγματοποίηση της απεργίας, δεν υπήρξε καμία σχετική απάντηση. Έτσι στη συνέχεια εκδόθηκε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που ανέφερε ότι οι ναυτεργάτες προχωρούν κανονικά στην 48ωρη απεργία τους.

Σε αυτό το κλίμα ανακοίνωση – απάντηση υπήρξε και από τα ναυτεργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, στην οποία γίνεται λόγος για «εγκάθετους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΠΝΟ που έχουν επιδοθεί σε συκοφαντική εκστρατεία για την υπονόμευση της απεργίας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία: Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν. και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk