Από το Ταμείο Σταθερότητας θα καλυφθούν οι ζημιές των Τραπεζών

Με εγγυήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα λάβει για το σκοπό αυτό μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ομόλογα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, θα καλυφθούν προσωρινά οι ζημιές των Τραπεζών που θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα της χρήσης του 2011 λόγω του PSI και της έκθεσης της Blackrock.

Με εγγυήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα λάβει για το σκοπό αυτό μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ομόλογα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, θα καλυφθούν προσωρινά οι ζημιές των Τραπεζών που θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα της χρήσης του 2011 λόγω του PSI και της έκθεσης της Blackrock.

Η διαδικασία αυτή είναι δυνατή μετά την τροποποίηση στον κανονισμό λειτουργίας του ΤΧΣ, που αποφάσισε στη συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης, το υπουργικό συμβούλιο. Οι όροι όμως και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα αποφασισθούν εκ νέου σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το EFSF αντί μετρητών θα αποστείλει την πρώτη δόση στο ΤΧΣ με ομόλογα, προκειμένου να αναπληρωθεί το έλλειμμα κεφαλαίων που θα προκύψει, έως ότου πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, στο υπουργικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή ενίσχυση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, είναι τα εξής:

-Η ολοκλήρωση του PSI και η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων των ελληνικών τραπεζών στις 20 Απριλίου καθιστά αναγκαίο τον προσδιορισμό της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

-Οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στους εποπτικούς κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από το PSI καθώς και τις επιπτώσεις από την άσκηση της Black Rock.

-Όπως γνωρίζετε με νόμο είχε οριστεί ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ρυθμίζεται με έκδοση δύο πράξεων Υπουργικών Συμβουλίων, οι οποίες θα καθορίσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς και τα σχετικά με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων από τις Τράπεζες, για την κάλυψη εποπτικών αναγκών.

-Με τη σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να αποδεχτεί τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Ειδικότερα προτείνεται:

1. Η αύξηση του κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας
2. Η δυνατότητα εκ μέρους του Ταμείου να λαμβάνει ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδει ή εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διατηρεί σε λογαριασμό στο Σύστημα Άυλων Τίτλων στην Τράπεζα της Ελλάδος
3. Η προσθήκη στα στοιχεία της περιουσίας του Ταμείου των ομολόγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που λαμβάνει από το ΕΤΧΣ και τη ρύθμιση θεμάτων της περιουσίας αυτής σε περίπτωση εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων
4. Η δυνατότητα του Ταμείου να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στην μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.
5. Η δυνατότητα προκαταβολής εκ μέρους του Ταμείου του ποσού που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να πραγματοποιήσει το πιστωτικό ίδρυμα
6. Η δυνατότητα του Ταμείου να έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος προς το οποίο έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή ή για λογαριασμό του οποίου έχει προκαταβάλει το αναγκαίο ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
7. Η κατάργηση της απαγόρευσης μεταβίβασης των μετοχών του Ταμείου σε τρίτους και της διαπραγμάτευσής τους στην οργανωμένη αγορά, καθώς η διατήρηση αυτού του περιορισμού δε συμβιβάζεται με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις Τράπεζες.
8. Η εξαίρεση του Ταμείου από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3461/2006 (take over bid) κατά την απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο πιστωτικών ιδρυμάτων.
9. Η δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk