Κι όμως υπάρχουν καλά νέα…

Η κρίση είναι όντως βαριά και οι συνέπειες των πολλών μέτρων μεγάλες για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2012 φανερώνουν πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα, ο οποίος κι αποτέλεσε τη βάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και του υπουργείου Οικονομικών στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η δημοσιονομική διαχείριση αποδίδει πρωτογενές πλεόνασμα 915 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 110 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επιπλέον, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο νέος προϋπολογισμός εξελίσσεται καλύτερα από τις προγνώσεις του. Πράγμα που σημαίνει

Κι όμως υπάρχουν καλά νέα… | tovima.gr

Η κρίση είναι όντως βαριά και οι συνέπειες των πολλών μέτρων μεγάλες για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2012 φανερώνουν πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα, ο οποίος κι αποτέλεσε τη βάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και του υπουργείου Οικονομικών στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η δημοσιονομική διαχείριση αποδίδει πρωτογενές πλεόνασμα 915 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 110 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επιπλέον, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο νέος προϋπολογισμός εξελίσσεται καλύτερα από τις προγνώσεις του.

Πράγμα που σημαίνει δεν είναι όλα μάταια και ότι εντέλει, παρ’ ότι κινούμεθα επί μακρόν ανάμεσα σε Συμπληγάδες, μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα βγούμε σε ανοιχτή θάλασσα.

Ενας γηραιός της πολιτικής συνηθίζει να λέει ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν φλούδα. Εύκολα τραυματίζεται, αλλά και σχετικά γρήγορα επουλώνει τις πληγές της.

Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πια ότι τα πολλά κακά νέα, όλος αυτός ο διαρκής τα τελευταία δυό χρόνια κύκλος αρνητικών προβλέψεων και εκτιμήσεων, θα αρχίσει σταδιακά να μην επιβεβαιώνεται. Και αντιθέτως, καλές ειδήσεις θα αρχίσουν να συνοδεύουν την ελληνική οικονομία. Θα ήταν δυστύχημα πρώτου μεγέθους για τη χώρα να διακόψει την προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης τώρα. Έχουμε διανύσει σχεδόν τα δύο τρίτα της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής και απομένει να εκτελεσθεί το υπόλοιπο ένα τρίτο.

Είναι ζήτημα αντοχών και πολιτικής βούλησης η ολοκλήρωση της προσπάθειας. Και βεβαίως ζήτημα χρόνου τα καλά νέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk