Η ιντερνετική πειρατεία ως πολιτικός καταλύτης

Η εντυπωσιακή αύξηση των υποστηρικτών του Κόμματος των Πειρατών (Piraten Partei) στη Γερμανία που καταγράφει πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» αποδεικνύει ότι στην ψηφιακή εποχή η ελευθερία στο Διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει σαν πολιτικός καταλύτης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το Κόμμα των Πειρατών (Piraten Partei), ένα πολιτικό κίνημα που διεξάγει εκστρατεία για την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ξεπέρασε τους Οικολόγους – Πράσινους και έγινε για πρώτη φορά το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα.

Η εντυπωσιακή αύξηση των υποστηρικτών του Κόμματος των Πειρατών (Piraten Partei) στη Γερμανία που καταγράφει πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» αποδεικνύει ότι στην ψηφιακή εποχή η ελευθερία στο Διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει σαν πολιτικός καταλύτης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το Κόμμα των Πειρατών (Piraten Partei), ένα πολιτικό κίνημα που διεξάγει εκστρατεία για την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ξεπέρασε τους Οικολόγους – Πράσινους και έγινε για πρώτη φορά το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα.

Οι Πειρατές, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, αναμένεται ότι θα κερδίσουν έδρες στα κοινοβούλια κρατιδίων σε δύο περιφερειακές εκλογές αυτό το μήνα, γεγονός που προοιωνίζεται την είσοδό τους στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας για πρώτη φορά, στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κόμμα Πειρατών ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 στη Σουηδία και ύστερα από την δίκη και καταδίκη των διαχειριστών της ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων Pirate Bay είδε τους οπαδούς του να αυξάνονται κατακόρυφα με αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2009 συγκέντρωσε ποσοστό 7,1% εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή. Ανάλογοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν ιδρυθεί στην Ισπανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Κοινός στόχος των σχηματισμών αυτών είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου.

Βασικός αντίπαλος των κομμάτων αυτών είναι οι εκπρόσωποι των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων που πιέζουν για αυστηρότερες ρυθμίσεις σχετικά με την πάταξη της ιντερνετικής πειρατείας. Επίσης αντιτίθενται σε οποιονδήποτε κυβερνητικό σχεδιασμό για παρακολούθηση και καταγραφή των δραστηριοτήτων των χρηστών του Ίντερνετ.

Τον τελευταίο καιρό τα ζητήματα της ελευθερίας του Διαδικτύου, η πάταξη της ιντερνετικής πειρατείας και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των χρηστών αποτελούν «καυτά» θέματα στη δημόσια συζήτηση. Ανάμεσα σε νομοθέτες που υποκύπτουν στις πιέσεις πολυεθνικών κολοσσών, σε χρήστες που «κατεβάζουν» παράνομα ταινίες και μουσική και κυβερνο-αναρχικούς που υποστηρίζουν ότι στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι όλα ελεύθερα, οι Πειρατές και η φιλοσοφία της πειρατείας φαίνεται να κερδίζουν έδαφος διαμορφώνοντας σιγά – σιγά μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk