Επεμβάσεις σωτηρίας στον Κεραμεικό

Πτώσεις λίθων, φθορές λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλαγής στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και της ανάπτυξης βλάστησης, κυρίως όμως από το γεγονός, ότι οι αρχαιότητες όταν έρχονται στο φως κινδυνεύουν απείρως περισσότερο από το να παραμένουν στο χώμα, έχουν επιβάλλει προ πολλού την ανάγκη επεμβάσεων συντήρησης στον Κεραμεικό

Πτώσεις λίθων, φθορές λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλαγής στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και της ανάπτυξης βλάστησης, κυρίως όμως από το γεγονός, ότι οι αρχαιότητες όταν έρχονται στο φως κινδυνεύουν απείρως περισσότερο από το να παραμένουν στο χώμα, έχουν επιβάλλει προ πολλού την ανάγκη επεμβάσεων συντήρησης στον Κεραμεικό.

Πρόκειται για μία ευθύνη, η οποία βαραίνει και την Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία ανασκάπτει το χώρο από το 1913, ως εκ τούτου και ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη με πρόγραμμα επεμβάσεων σε ορισμένα μνημεία: Την Ιερά Πύλη από την οποία γινόταν η εκκίνηση των μυστών για τα Ελευσίνια μυστήρια (σήμερα παρουσιάζει προβλήματα στα θεμέλια) τον Τάφο των Λακεδαιμονίων με τους πολεμιστές που σκοτώθηκαν ως σύμμαχοι των Τριάκοντα Τυράννων, το Κυκλικό Λουτρό, που προσφάτως υπέστη ζημιές ύστερα από δυνατή βροχή, το Κυκλικό Μνημείο στον τρίτο Ορο και το Εκατείο όπου απαιτούνται καθαρισμοί, συμπληρώσεις και αντιστηρίξεις.

Για τις προτάσεις, τις οποίες παρουσίασαν στο συμβούλιο δύο γερμανοί αρχαιολόγοι, η κυρία Γιούτα Στρότσεκ και ο κ. Γιαν Μάρτιν Κλένινγκ συνεργάσθηκε η Γ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων δια του κ. Λεωνίδα Μπουρνιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk