Το συριακό καθεστώς δεν σέβεται τις υποσχέσεις του για απόσυρση των στρατιωτικών του δυνάμεων, δήλωσαν σήμερα ο Γάλλος και ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καταγγείλει αυτή
την κατάσταση.

«Είναι προφανές ότι οι Σύροι δεν εφαρμόζουν τα τρία πρώτα μέτρα του σχεδίου Άναν», δηλαδή τη στρατιωτική απόσυρση από τις πόλεις και την εγκατάλειψη των βαρέων όπλων με προθεσμία την 10η Απριλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο
Γάλλος πρεσβευτής κ. Ζεζάρ Αρό πριν από την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου που θα είναι αφιερωμένη εν μέρει στη Συρία.

Συνέστησε στο Συμβούλιο να «εκδώσει ανακοίνωση» για το θέμα αυτό αλλά εμμέσως αναγνώρισε ότι οι 15 χώρες-μέλη δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους.

Ο Γερμανός ομόλογός του Πέτερ Βίτιγκ ήταν κατηγορηματικός: Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ «δεν έχει τηρήσει το σχέδιο Άναν, αντ’ αυτού έχει εντείνει τη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε. «Ο Άσαντ συνεχίζει να παίζει παιχνίδια τακτικής, και αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πει τα πράγματα με το όνομά τους και θα καταγγείλει τη μη συμμόρφωση, με ενιαίο τρόπο», κατέληξε. Ο κ. Βίτιγκ πρότεινε επίσης η Ρωσία, πιστή σύμμαχος της Δαμασκού, «να χρησιμοποιήσει την επιρροή της» προς το καθεστώς της Συρίας.

Ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει μιαν επιστολή από τον διεθνή μεσολαβητή Κόφι Άναν και ότι ο Ζαν Μαρί Γκιεχενό, ένας από τους δύο αναπληρωτές του Άναν, θα πρέπει να απευθυνθεί στους πρέσβεις το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Γενεύη.

Ο κ. Άναν θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο την Πέμπτη. «Υπό το φως αυτών των ενημερώσεων, θα μελετήσουμε τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε.

Ο αρχηγός της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ είπε νωρίτερα στο Λονδίνο ότι το συριακό καθεστώς φαίνεται να μην έχει «καμία πρόθεση» να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Εκτός από μια «ενιαία διεθνή απάντηση» του Συμβουλίου Ασφαλείας, διευκρίνισε, το Λονδίνο θα είναι επίσης διατεθειμένο να «φέρει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» για να «λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» οι σύροι αξιωματούχοι.

Την ανάγκη να επιβληθεί χωρίς καθυστέρηση κατάπαυση του πυρός στη Συρία τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. «Είναι απαραίτητο η απόφαση για κατάπαυση του πυρός να γίνει σεβαστή τώρα», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του
παναραβικού οργανισμού Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ο στρατός της Συρίας βομβάρδισε σήμερα πολλές πόλεις, προκαλώντας και άλλους θανάτους, παρά τις διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό για μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της και την εφαρμογή του σχεδίου Άναν. Σύμφωνα με τους
αντιφρονούντες, χίλιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τις 2 Απριλίου που ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την αποδοχή από τη Δαμασκό του ειρηνευτικού σχεδίου έξι σημείων του Κόφι Άναν.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα, ότι η Δαμασκός έχει αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο Άναν, ενώ η Ρωσία κάλεσε τη Συρία να είναι «πιο δραστήρια» στο θέμα αυτό.
Χ.ΚΩ.