Για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν γονιδιακούς παράγοντες που συνδέονται με την προδιάθεση για ανάπτυξη παχυσαρκίας σε παιδιά. Η μεγαλύτερη μελέτη για την παιδική παχυσαρκία που έχει γίνει μέχρι σήμερα εντόπισε τα γονίδια OLFM4 και HOXB5 που φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την παιδική παχυσαρκία.

Η έρευνα και η ανακάλυψη

Ομάδα αμερικανών ερευνητών ανέλυσε 14 έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδά) που αφορούσαν χιλιάδες παιδιά, το σύνολο των οποίων είχαν ευρωπαϊκή καταγωγή. Από αυτά, 5.530 ήταν παχύσαρκα και περίπου 8.318 δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με το βάρος τους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει γονίδια που συνδέονταν με την παχυσαρκία σε ενήλικες αλλά και με ακραίες μορφές παχυσαρκίας σε παιδιά. Τώρα, οι ερευνητές εντόπισαν το γονίδιο OLFM4 (στο χρωμόσωμα 13) και το γονίδιο HOXB5 (στο χρωμόσωμα 17) τα οποία φαίνεται ότι συνδέονται με την προδιάθεση της συνήθους παιδικής παχυσαρκίας.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν τον βιολογικό μηχανισμό που κρύβεται στην «παχύσαρκη» δράση των επίμαχων γονιδίων. Από υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα φαίνεται πάντως ότι η δράση των εν λόγω γονιδίων ασκείται στο έντερο.

«Βλέπουμε μια ξεκάθαρη γενετική υπογραφή της παιδικής παχυσαρκίας κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες και όχι μόνο περιβαλλοντικοί που συνδέονται με την πάθηση. Είναι πιθανό τα δύο γονίδια να σχετίζονται με την τροφή ή ακόμη και να επηρεάζονται από αυτήν» αναφέρει ο Στρούαν Γκραντ του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής στο Νοσοκομείου Παίδων του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Φιλαδέλφειας, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης ή ακόμη και νέων θεραπειών για την πάθηση. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Genetics.