Μετωπική Βενιζέλου – Ραγκούση με φόντο τα ψηφοδέλτια

Σε σύγκρουση μεταξύ της ηγεσίας του ΠαΣοΚ και των πρώην στενών συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου εξελίσσεται η συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τα οικονομικά των κομμάτων και του ΠαΣοΚ ειδικότερα, αλλά με πολιτικό φόντο τις υποψηφιότητες στελεχών όπως οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου στις προσεχείς εκλογές.

Σε σύγκρουση μεταξύ της ηγεσίας του ΠαΣοΚ και των πρώην στενών συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου εξελίσσεται η συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τα οικονομικά των κομμάτων και του ΠαΣοΚ ειδικότερα, αλλά με πολιτικό φόντο τις υποψηφιότητες στελεχών όπως οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου στις προσεχείς εκλογές.

Όλα αυτά, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των συνδυασμών του κόμματος, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης.

Η παρασκηνιακή φιλολογία περί μη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ των κκ. Ραγκούση (πρωτίστως) και Παπακωνσταντίνου συναντά πάντως ήδη την αντίδραση κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τη στιγμή που άλλοι υποστηρίζουν πως τα δύο στελέχη φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του ΠαΣοΚ.
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές του κόμματος διαρρέουν ή υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι οι δύο εκ των βασικών πρωταγωνιστών της προηγούμενης διετίας και στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιοι, με παρεμβάσεις τους την Τρίτη κορυφαίοι υπουργοί, όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Δ. Ρέππας έσπευσαν να σημειώσουν ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει ούτε με το προσκλητήριο ενότητας που απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος, αλλά ούτε και με την προσπάθεια πολιτικής στήριξης της κυβερνητικής διετίας του ΠαΣοΚ και της συμβολής στην αποτροπή της καταστροφής της χώρας, που αποτελεί σημαία του ΠαΣοΚ εν όψει των εκλογών.

Απάντηση Ραγκούση
Το θέμα τέθηκε και στη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΠαΣοΚ το βράδυ της Δευτέρας, όπου ο κ. Ευ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Ραγκούση για τα οικονομικά του κόμματος και για την οργανωτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Στην επίθεση αυτή απάντησε με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας το απόγευμα της Τρίτης, τονίζοντας μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, εκλέχτηκα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2008, άρα δεν ήμουν γραμματέας του Κινήματος, κατά την προεκλογική περίοδο του 2007.

Είναι γνωστό επίσης ότι – τουλάχιστον κατά την περίοδο της δικής μου θητείας – ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα, καμία ανάμειξη στη διαχείριση των οικονομικών του Κινήματος, ούτε καν ελάμβανε γνώση των εσόδων και των εξόδων του. Απόδειξη γι’ αυτό, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα τιμολόγιο πληρωμής ή καμία απόδειξη είσπραξης που να φέρει την υπογραφή μου. Άρα, η ανυπόστατη κατηγορία για εκτροχιασμό των οικονομικών του ΠαΣοΚ την περίοδο 2007-2009 δεν με αφορά, έτσι κι αλλιώς, στο παραμικρό.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2009 που είχα πολιτικά και οργανωτικά την ευθύνη ως γραμματέας του Κινήματος, είναι καταγεγραμμένο δημοσίως ότι, με το σύνθημα «καθαρό περιβάλλον- καθαρά λεφτά-καθαρές σχέσεις», το ΠαΣοΚ διεξήγαγε την πιο λιτή προεκλογική καμπάνια. Για πρώτη φορά δεν εκτυπώθηκαν αφίσες και φυλλάδια και δεν καταφύγαμε στην εξαιρετικά κοστοβόρο, και όχι μόνον, επιλογή της χρήσης γιγαντοαφισών.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η προεκλογική καμπάνια του 2009 ήταν με διαφορά η καμπάνια με το χαμηλότερο κόστος από κάθε προηγούμενη».

«Περιμένω τις αποφάσεις και… εδώ είμαστε»
Νωρίτερα και για το θέμα της ένταξής του ή μη στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, ο κ. Ραγκούσης είχε σημειώσει μιλώντας στην ΝΕΤ: «Εγώ θα περιμένω, δεν θα μιλήσω καθόλου, τις αποφάσεις των οργάνων του ΠαΣοΚ, τις τελικές αποφάσεις που αύριο (σ.σ. Τετάρτη) θα γνωστοποιηθούν και σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε».
Προσέθεσε δε για το ίδιο θέμα πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι επειδή εγώ τήρησα μία στάση αρχής, ότι θα πρέπει για αυτό να με εκδικηθούν ή να με τιμωρήσουν, εγώ είμαι έτοιμος να πληρώσω το όποιο κόστος. Δεν μετανιώνω ούτε πρόκειται εκ των υστέρων να άλλαζα κάτι σε σχέση με τη χθεσινή μου στάση στην ψηφοφορία».

Ρέππας – Διαμαντοπούλου υπέρ Ραγκούση
Κατά της λογικής των αποκλεισμών τάχθηκαν εξ άλλου ο κ. Δ. Ρέππας και η κυρία Αννα Διαμαντιοπούλου. Ο μεν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος είχε συγκρουστεί επανειλημμένως πολιτικά με τον κ. Ραγκούση, σημείωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ πως «για αυτά αποφασίζουν τα όργανα του κινήματος και ο πρόεδρος», συμπληρώνοντας όμως ότι ο ίδιος είναι της άποψης ότι «σε μια τέτοια ώρα θα πρέπει όλοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα» και ότι «δεν τίθεται, κατά τη δική μου προσωπική μου άποψη, θέμα για οποιονδήποτε. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε στρατεύεται για τη νίκη του ΠαΣοΚ, η συμβολή του είναι καλοδεχούμενη και πρέπει να αξιοποιηθει».
Κατηγορηματικά υπέρ της υποψηφιότητας των κκ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου τάχθηκε από τη συχνότητα του Ράδιο 9 η κυρία Διαμαντοπούλου. Υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι υποψήφιοι και προσέθεσε: «Πρέπει να είναι ο λαός που θα τους κρίνει, και αυτούς και όλους μας. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κομματιάζουμε τις ευθύνες , να τις ρίχνουμε σε κάποιους και όλοι οι άλλοι να είμαστε από έξω».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk