Ιράν: Δεν εξάγουμε πλέον πετρέλαιο προς την Ελλάδα

Το Ιράν δεν εξάγει πλέον πετρέλαιο προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Ροστάμ Γασεμί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Shana.

«Αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ροστάμ Γασέμι προσθέτοντας ωστόσο ότι «το Ιράν δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου του και των πετρελαϊκών του προϊόντων».

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περί τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια. Το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα το 2011, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναζητεί «εναλλακτικές πηγές» τροφοδοσίας μετά το εμπάργο που επιβλήθηκε κατά της Τεχεράνης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, από όπου προμηθευόταν πετρέλαιο τον περασμένο χρόνο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα) και η Ισπανία (160 βαρέλια/ημέρα) είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.

Το 2011 εξήγε 450.000 βαρέλια ημερησίως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τεχεράνη αποφάσισε στα μέσα Φεβρουαρίου να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες εισήγαν μικρές ποσότητες πετρελαίου.

Ζτούνται προμηθευτές
Δεδομένη της κατάστασης τα ΕΛΠΕ στρέφονται σε νέες πηγές προμήθειας αργού για να αναπληρώσουν το κενό, σύμφωνα με το ΑΠΕ, με τη σχετική προετοιμασία να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Η επίσημη θέση του ομίλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, παραμένει ότι «δεν σχολιάζουμε την εμπορική μας πολιτική», πληροφορίες από την αγορά ανέφεραν ωστόσο ότι το μερίδιο του Ιράν στις εισαγωγές αργού, που ανέβηκε στο 25% το 2011 (από 7% το 2010) καλύπτεται από χώρες της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής και τη Ρωσία.

Οι αγορές από το Ιράν ενισχύθηκαν την περασμένη χρονιά, λόγω της ευνοϊκότερης εμπορικής πολιτικής της Τεχεράνης έναντι της Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk