Μετά από ένα χρόνο γεμάτο εικασίες και αγωνία, η αναζήτηση έχει πλέον φτάσει στο τέλος της. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας Dior είναι ο σχεδιαστής Ραφ Σίμονς, αντικαθιστώντας τον Τζον Γκαλιάνο που απολύθηκε πέρυσι λόγω των αντισημιτικών του σχολίων. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ουσιαστικά έβαλε τον Jil Sander ξανά στο προσκήνιο, αποκτώντας παράλληλα τον σεβασμό πολλών με τον ήπιων τόνων χαρακτήρα του.

Το όνομα του βέλγου σχεδιαστή ήταν αυτό που επικράτησε τελικά ανάμεσα σε όλα αυτά που ακούστηκαν κατά καιρούς, με τις φημολογίες να απασχολούν πάντα τα Μέσα. Υποψήφιοι για την πολυπόθητη θέση του ιστορικού οίκου μόδας ήταν σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως ο σχεδιαστής της Louis Vuitton Μαρκ Τζέικομπς και ο σχεδιαστής του Lanvin Αλμπέρ Ελμπάζ, αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν άκαρπες λόγω της προκαταβολής που πρόσφερε ο Dior. Λίγες μόλις βδομάδες μετά τον Οκτώβριο του 2012 ο πρόεδρος της Louis Vuitton, Μπερνάρντ Αρνό, και η κόρη του Ντελφίν Αρνό, η οποία είναι η αναπληρώτρια διευθύντρια του Dior, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις με τον Σίμονς.

Ξεκινώντας την καριέρα του το 1995 με τη δική του σειρά για αντρικά ρούχα, ο 44χρονος βέλγος έγινε διάσημος για τις δημιουργίες του στον Jil Sander, τον οποίο και κατάφερε πραγματικά να απογειώσει με τις μινιμαλιστικές γραμμές, την μοντέρνα ματιά και τα έντονα χρώματα του, μία τάση που έσπευσαν να ακολουθήσουν πολλοί. Στα έξι χρόνια που δούλευε εκεί, ο Σίμονς εντυπωσίασε τους πάντες, εξελίσσοντας την απλότητα των ρούχων σε σοφιστικέ θηλυκότητα, επηρεασμένος και από τη δεκαετία του ’50.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ανακοίνωσε ότι φεύγει από τον γερμανικό οίκο μόδας, καθώς η δημιουργός του, Τζιλ Σαντέρ, αποφάσισε να επιστρέψει ξανά ως καλλιτεχνική διευθύντρια. Το τελευταίο του show ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, με τον ίδιο να βουρκώνει καθώς αποχαιρετά τον κόσμο. Στην κολεξιόν του για τον χειμώνα του 2012 πρωταγωνίστησαν υπέροχα παλτό με αρχιτεκτονικές γραμμές σε παστέλ χρώματα, που αναδείκνυαν έναν μοντέρνο ρομαντισμό.

Για αρκετούς, το μινιμαλιστικό στυλ του Σίμονς έρχεται σε αντίθεση με τα εντυπωσιακά και συχνά θεατρικά ρούχα του Dior. Στην ουσία, αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που τον ανέδειξαν ως τον καταλληλότερο για μια θέση τόσο σημαντική που πολλοί θα έτρεμαν στην ιδέα της. Η εποχή της υπερβολής που αντιπροσώπευε ο εκκεντρικός Τζον Γκαλιάνο φαίνεται πως αποτελεί πλέον παρελθόν για τον γαλλικό οίκο μόδας και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένας σχεδιαστής που μπορεί να τον εισάγει ομαλά στον 21ο αιώνα. «Ο στόχος μου είναι ένας μοντέρνος Dior, αλλά στο τέλος της μέρας πάντα κοιτάω πίσω» δηλώνει ο ίδιος. «Φυσικά δεν είχα ακόμα χρόνο να ανατρέξω στα αρχεία, αλλά για μένα η μεγαλύτερη επιρροή βρίσκεται στα 10 πρώτα χρόνια του, καθώς και στο πώς να τα συνδέσεις με τον 21ο αιώνα. Το θεωρώ μεγάλη πρόκληση να επανεξετάζω την υψηλή ραπτική» συμπληρώνει.

Ο Ραφ Σίμονς απέχει έτη φωτός από τη συμπεριφορά του προκατόχου του και όλοι αναγνωρίζουν το σπάνιο ταλέντο και την ικανότητα του να επανεφευρίσκει τη μόδα. Η διαφορετικότητα του εδραιώθηκε από νεαρή ηλικία, αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι έχει στην ουσία σπουδάσει αρχιτεκτονικό σχέδιο και όχι «fashion design». Αυτό είναι, άλλωστε ξεκάθαρο στις καθαρές και συχνά ασύμμετρες γραμμές που ακολουθούν τα ρούχα του. Μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας τα ρούχα που συνήθως επιλέγει η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον –μόνο αρκετά πιο θηλυκά και με περισσότερο χρώμα. Ο Σίμονς συνεχίζει να μένει και να εργάζεται στο Βέλγιο, όπου σχεδιάζει ακόμα τις δικές του αντρικές σειρές «Raf Simons» ή «Raf by Raf Simons». Του πήρε χρόνο να συνηθίσει τη δημοσιότητα, αφού το κοινό μέχρι το 2005 δεν είχε δει ποτέ το πρόσωπο του στα φινάλε των show. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό συνέβη αποκλειστικά και μόνο λόγω της ντροπαλότητας του, κάτι που έχει καταφέρει σταδιακά να ξεπεράσει.

Ο σχεδιαστής θα είναι υπεύθυνος για τις συλλογές υψηλής ραπτικής, τα «ready-to-wear» και φυσικά τα αξεσουάρ. Θα ξεκινήσει με μία επίδειξη υψηλής ραπτικής τον Αύγουστο, αλλά αναμένεται να κρατήσει τις αντρικές σειρές ρούχων που φέρουν το όνομα του. Οσο για το αν αισθάνεται πίεση που πλέον θα δουλεύει για ένα τόσο σημαντικό και ιστορικό οίκο, ο σχεδιαστής απαντά πως όχι. «Είμαι κάποιος που αναλαμβάνει ευθύνες, δεν είμαι απομονωμένος. Οσο περισσότερο επικοινωνώ με τους ανθρώπους, τόσο περισσότερο αισθάνομαι ότι τα πράγματα δουλεύουν» τονίζει.

Ο κόσμος της μόδας περιμένει αδιαμφισβήτητα την πρώτη του κολεξιόν με τεράστια ανυπομονησία και όλα τα βλέμματα, όπως και οι δηκτικές πένες των δημοσιογράφων, θα είναι στραμμένες πάνω του. Αν και αποτέλεσε μια αναπάντεχη επιλογή για πολλούς, ο Ραφ Σίμονς μοιάζει τελικά πως είναι η απόλυτα σωστή απόφαση για έναν οίκο μόδας που επιθυμεί διακαώς να γυρίσει σελίδα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του.