Στον… αέρα όσοι «τακτοποίησαν» αυθαίρετα με ιδιωτικά έγγραφα

Στον… αέρα βρίσκονται όσοι έχουν υποβάλλει φάκελο για «τακτοποίηση» αυθαίρέτου στηριζόμενοι σε ιδιωτικά έγγραφα για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του. «Έχουμε ζητήσει τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις «τακτοποίησης» με βάση ιδιωτικά έγγραφα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Στον… αέρα βρίσκονται όσοι έχουν υποβάλλει φάκελο για «τακτοποίηση» αυθαίρέτου στηριζόμενοι σε ιδιωτικά έγγραφα για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του. «Έχουμε ζητήσει τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις «τακτοποίησης» με βάση ιδιωτικά έγγραφα», δήλωσε τη Μεγάλη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορούν να υπαχθούν στον ν. 4014 για τα αυθαίρετα ή να γίνεται επεξεργασία αιτήσεων, μόνο εάν οι φάκελοι στηρίζονται σε δημόσια έγγραφα, ή αεροφωτογραφίες για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης επεσήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική γνωμοδότηση αλλά «η αίσθησή μου είναι ότι θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα». Σε κάθε περίπτωση, όπως προσέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «εμείς θέλουμε η απόφαση του ΣτΕ να αφορά όσες αιτήσεις υποβληθούν από εδώ και πέρα».

Όσον αφορά τα …τελευταίας εσοδείας αυθαίρετα της Μυκόνου, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, σημείωσε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές κατεδαφίσεις».
Όπως ανέφερε η ίδια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου επεσήμαινε ότι δεν έχει ούτε τους πόρους αλλά ούτε και τα συνεργεία για να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις. «Εμείς για να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις πρέπει να κουβαλήσουμε συνεργεία από την Αθήνα διότι κανένα συνεργείο από το νησί δεν δέχεται να συνεργαστεί με τον φόβο ότι δεν θα ξαναπάρει άλλη δουλειά στο μέλλον. Από την άλλη, η κεντρική υπηρεσία είναι αποδυναμωμένη. Αλλά και να προχωρήσουμε τελικά σε κάποιες κατεδαφίσεις υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα. Πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα τα οικοδομικά απόβλητα καθώς στο Αιγαίο δεν υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος», επεσήμανε.

Η κυρία Καραβασίλη τόνισε ότι η βούληση υπάρχει αλλά τα εμπόδια για την υλοποίηση άμεσων κατεδαφίσεων είναι τεράστια.

Όσον αφορά την καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αττική, του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης και του Ειδικού Πλαισίου για τον τουρισμό ο κ. Σηφουνάκης έριξε το …μπαλάκι στη ΝΔ η οποία όπως είπε δεν συναινεί θεωρώντας ότι είναι αρμοδιότητα της επόμενης κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk