Γολγοθάς χωρίς τέλος για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Μπορεί οι φαρμακοποιοί της Αττικής να σταμάτησαν τη Μεγάλη Δευτέρα, την κινητοποίησή τους και να χορηγούν από αύριο κανονικά φάρμακα στους ασφαλισμένους του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι γιατροί όμως, κλινικοί και εργαστηριακοί, συνεχίζουν.

Μπορεί οι φαρμακοποιοί της Αττικής να σταμάτησαν τη Μεγάλη Δευτέρα, την κινητοποίησή τους και να χορηγούν από αύριο κανονικά φάρμακα στους ασφαλισμένους του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι γιατροί όμως, κλινικοί και εργαστηριακοί, συνεχίζουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν την επίσκεψη ή την εξέταση από την τσέπη τους και διεκδικούν από το Ταμείο τους το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται.
Οι γιατροί ζητούν αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, και βεβαίως των Ταμείων που τον απαρτίζουν, και απειλούν με επ΄ αόριστον συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Τη Μεγάλη Δευτέρα, ξεκίνησε στον ΕΟΠΥΥ η εφαρμογή του συστήματος συνταγογράφησης των φαρμάκων με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα εφαρμογής του μέτρου, το οποίο αφορά δέκα δραστικές ουσίες. Το μέτρο θα ισχύσει πιλοτικά έως τον Ιούνιο.
Οι γιατροί θα γράφουν στη συνταγή μία από τις παραπάνω δραστικές ουσίες και οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το εν λόγω μέτρο προκαλεί πολλά προβλήματα.

Κατ’ αρχήν, όταν στην «ηλεκτρονική» συνταγή δεν υπάρχει πεδίο για την αναγραφή της δραστική ουσίας, παρά μόνο της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου. Οπότε, οι γιατροί _ υποστηρίζουν _ πρέπει να γράφουν τη συνταγή με το χέρι.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι καθώς υπάρχει δυνατότητα από το γιατρό να υποδεικνύει το φάρμακο, γράφοντας δίπλα στη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του, η συμμετοχή του ασφαλισμένου ανεβαίνει ως και 80%.
Κι αυτό, όπως εξηγούν, συμβαίνει διότι εκτός από τη συμμετοχή του ο ασφαλισμένος θα πληρώνει από τη τσέπη του και τη διαφορά της τιμής των δύο φαρμάκων: του φθηνότερου που επιλέγεται από σύστημα βάσει της δραστικής ουσίας και εκείνου που του υποδεικνύει ο γιατρός του.
Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι η θεραπεία κάθε ασθενούς καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον θεράποντα γιατρό. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλης έχει καλέσει τους γιατρούς να αναγράφουν πέραν της δραστικής ουσίας και το εμπορικό όνομα του σκευάσματος που επιλέγουν κάθε φορά, για κάθε ασθενή, μέσα σε παρένθεση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk