Μονόχρωμη σκακιέρα

Μονόχρωμη σκακιέρα | tovima.gr

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί στους πολίτες πότε μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.Το ύψιστο πολιτειακό δικαίωμα που παρέχει το Σύνταγμα στο λαό, την πηγή κάθε εξουσίας.Γνωρίζοντας αυτό οι πολιτικοί και η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δημιουργούν ένα ασύγκριτο κλίμα φόβου, το οποίο σαν κύμα καταστροφολογίας έρχεται και απειλεί:Ή Δικομματισμός ή ακυβερνησία.

Είναι δυνατόν Υπουργοί και Πρόεδροι κομμάτων να προκαλούν το λαό τόσο ολοφάνερα;Ας φανταστούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος τρώει το αγαπημένο του φαγητό μία φορά κάθε τρία – κατά μέσο όρο διεξαγωγής εκλογών – χρόνια, να το έχει μπροστά του, αλλά ο σεφ που το μαγείρεψε να του λέει πως μόνο αν το συνοδέψει με νερό μπορεί να το φάει.Αν το συνοδέψει με οποιοδήποτε άλλο ποτό, θα προκληθεί χημική αντίδραση και θα πάθει δηλητηρίαση.

Είναι εξωφρενικό να προωθείται ο ελεύθερος πολίτης, σε μία τακτική ψήφισης συγκεκριμένων κομμάτων μόνο και μόνο για να μην «μπει σε ακυβερνησία» η χώρα.Ακούσια ή μη είναι προφανές ότι ο φόβος ακυβερνησίας συνεπάγεται ότι στο υποσυνείδητο του πολίτη θα δημιουργηθεί η εξής εικόνα:Δύο μεγάλα κόμματα ή χάος. Σαφώς και καθένας μας μπορεί να ψηφίσει οτιδήποτε θέλει, απλώς ως Νομικός νιώθω την ανάγκη διασαφήνισης αυτού του ψευτοδιλήμματος.

Το Σύνταγμα δίνει πάντα τη λύση, όπως και στην περίπτωση αυτή.Κατά το άρθρο 37 παρ. 2 και 3 «(…)Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή, στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. (…)

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, (…) και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών (…) και διαλύει τη Βουλή.»Αν ως «ακυβερνησία» εννοηθεί το ως άνω χρονικό διάστημα της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, τότε καλύτερα θα ήταν προτιμητέα η λέξη: κοινοβουλευτική αστάθεια, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Το κύριο ερώτημα είναι άλλο:Σε ένα κράτος, όπου εδώ και αρκετούς μήνες κυβερνά μία ομάδα ανθρώπων χωρίς ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση με εξωκοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό, δεν υπάρχει κοινοβουλευτική αστάθεια; Βεβαίως, με τη διαφορά ότι αυτή η πολιτική «ανισορροπία» είναι συνταγματικά επιτρεπτή. Τα όρια επομένως είναι πολύ λεπτά. Η θέληση του λαού ενσωματώνεται στα τριακόσια σκακιστικά στρατιωτάκια της Βουλής. Ως Αξιωματικοί δρουν οι Επίτροποι, ως Πύργοι οι Βρυξέλλες και ως Βασιλιάς και Βασίλισσα οι κ. Σαρκοζί και Μέρκελ.Ο λαός απλώς καλείται να βάλει τυπικά 300 στρατιωτάκια στη σκακιέρα και ύστερα οι κινήσεις στρατηγικής ανήκουν αλλού.

Παρ’ όλα αυτά, ο πολυκομματισμός και ο ιδεολογικός κατακερματισμός, αν και πολλά κυριακάτικα εξώφυλλα τα ξορκίζουν, αποτελούν διαύλους οξυγόνου σε μία ασθμαίνουσα δημοκρατία. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει ακυβερνησία.Απλώς την ανέχεται υπό την χρονική καθυστέρηση του παραπάνω άρθρου.Η παραταξιακή δομή της Βουλής αντικατοπτρίζει τον ιδεολογικό προσανατολισμό του λαού.Ο ελληνικός λαός είναι εντελώς αποπροσανατολισμένος, με τη θετική έννοια του προβληματισμού, της αναζήτησης του καινούριου.

Όποιος εκλεγεί βουλευτής πρέπει να ξέρει ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε, ότι βρισκόμαστε στην «φάση του κόσκινου» και ότι πλέον η βουλευτική θητεία δεν είναι επάγγελμα όπως παλιά, αλλά λειτούργημα με αδιευκρίνιστη χρονική διάρκεια, ό,τι θα έπρεπε δηλαδή να είναι εδώ και χρόνια.Ας μην εκφοβίζεται επομένως το εκλογικό σώμα από τοποτηρητές της δημοκρατίας, γιατί συνήθως η αφόρητη πίεση φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.Μ’ ακούτε εκεί ψηλά στα ειδησεογραφικά παράθυρα ή μπαίνει πολύς αέρας;Αυτή θα είναι η πραγματική…«Ανατροπή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk