Ανοικτά και την Κυριακή τα καταστήματα

Την λειτουργία όλων των καταστημάτων τις Κυριακές άφησε ανοικτή η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, ενώ κατά την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) θα πρέπει να είνια ανοικτά μόνο τα μικρά καταστήματα.

Την λειτουργία όλων των καταστημάτων τις Κυριακές άφησε ανοικτή η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, ενώ κατά την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) θα πρέπει να είνια ανοικτά μόνο τα μικρά καταστήματα.

Οπως είναι γνωστό θέμα κυριακάτικης λειτουργίας έχουν θέσει τόσο τα πολυκαταστήματα The Mall, όσο και τα εκπτωτικά χωριά. Οι σχετικές αναφορές της κυρίας Διαμαντοπούλου έγιναν με την ευκαιρία της παρουσίασης του Εθνικού Προγράμματος για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, στο οποίο ήταν παρών κι ο Δήμαρχος κ. Γ.Καμίνης για το οποίο προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία «Αθήνα Ξανά» μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας και του Δήμου Αθηναίων – έχει λάβει το «πράσινο φως» από την Task Force – προβλέπεται η παρέμβαση σε πέντε άξονες που εξασφαλίζει στην Αθήνα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ.

Ολα τα έργα θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6 – 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ως το 2015.

Ειδικότερα το πρόγραμμα Αθήνα Ξανά αποτελείται από πέντε άξονες:
– Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
– Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης
– Η αναζωογόνηση του αστικού ιστού
– Η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης
– Η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος

Προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, την μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (επιδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για strart up επιχειρήσεις).

Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης και παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επίσης για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.
Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020) με στόχο τα 1 δις. ευρώ.

Οπως ανέφερε άλλωστε ο κ. Καμίνης λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν αλλά πρέπει να ξέρεις πού θα τα βρεις.

Αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά της η υπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης «ούτε μια μέρα δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση ανεξαρτήτως των εκλογών».

Σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις ο Δήμαρχος υποστήριξε την πρόταση που έχει κάνει για την λήψη μέτρων αναφέροντας ότι πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες και πολιτικό κόστος δεν ισχύει για αυτά τα θέματα.

Διαφωνεί η ΕΣΕΕ

Εν τω μεταξύ σε δήλωση του οπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης επισημαίνει ότι «για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε στην παρουσίαση του Προγράμματος «Αθήνα Ξανά» την υπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου να αναφέρεται σε πρόθεσή της να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή. Καταρχάς αυτή είναι μία προοπτική στην οποία αντιτίθεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας. Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου και κυρίως στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Και τονίζει πως «η θέση της ΕΣΕΕ είναι σαφής: το πλαίσιο λειτουργία της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ συμφωνεί μαζί μας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν επέτρεψε πέρυσι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει σε καθε ευκαιρια να επιμένει σε μία «χαμένη υπόθεση». Εάν πραγματικά στο Υπουργείο υπάρχει ένδεια ιδεών για το πώς θα αναζωογονηθεί το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, έχουμε μία σειρά από προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να τις υποβάλλουμε.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένα θέματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτό το θέμα ανακινείται παραμονές διάλυσης της Βουλής. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα σε προεκλογική μάλιστα περίοδο να είναι έτοιμοι και για τις συνέπειες. Η επανεκκίνηση της αγοράς της Αθήνας δεν θα πρέπει να ξεκινά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές ημέρες και ώρες.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk