Ποιος φοβάται τον «Μαντέλα της Παλαιστίνης»

Για τους Παλαιστινίους ο Μαρουάν Μπαργούτι είναι ένας ήρωας, ο μοναδικός πολιτικός που είναι ικανός να τους ενώσει και να τους χαρίσει κράτος. Για τους περισσότερους Ισραηλινούς είναι ένας τρομοκράτης που πρέπει να σαπίσει στη φυλακή. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ο «Νέλσον Μαντέλα της Δυτικής Οχθης». Φυλακισμένος ισόβια εδώ και μία δεκαετία ύστερα από μια αμφιλεγόμενη δίκη, ο Μπαργούτι έχει καταφέρει να ενισχύσει τον ηγετικό και ενωτικό ρόλο που παίζει ανάμεσα στους Παλαιστινίους ακόμη και πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Για τους Παλαιστινίους ο Μαρουάν Μπαργούτι είναι ένας ήρωας, ο μοναδικός πολιτικός που είναι ικανός να τους ενώσει και να τους χαρίσει κράτος. Για τους περισσότερους Ισραηλινούς είναι ένας τρομοκράτης που πρέπει να σαπίσει στη φυλακή. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ο «Νέλσον Μαντέλα της Δυτικής Οχθης». Φυλακισμένος ισόβια εδώ και μία δεκαετία ύστερα από μια αμφιλεγόμενη δίκη, ο Μπαργούτι έχει καταφέρει να ενισχύσει τον ηγετικό και ενωτικό ρόλο που παίζει ανάμεσα στους Παλαιστινίους ακόμη και πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ρεαλιστής και μετριοπαθής, ο 53χρονος Μαρουάν Μπαργούτι θεωρεί ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει πεθάνει και προτείνει να επισημοποιηθεί ο θάνατός της. Διότι το να παρατείνουμε την υποκρισία των κούφιων δηλώσεων της Χίλαρι Κλίντον και του Κουαρτέτου πλήττει τον αγώνα των Παλαιστινίων. Εκανε τις δηλώσεις αυτές την περασμένη εβδομάδα καλώντας τους Παλαιστινίους να εξεγερθούν ειρηνικά.

Η «λαϊκή αντίσταση», όπως την περιέγραψε ο Μπαργούτι, περιλαμβάνει πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ και των ισραηλινών προϊόντων, τα οποία «πρέπει να εξαφανιστούν από τα καταστήματα της Δυτικής Οχθης». Ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει κάθε συνεργασία με το Ισραήλ στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας κτλ. και να εντείνει τη μάχη στον ΟΗΕ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση τον τιμώρησε ρίχνοντάς τον στην απομόνωση για μία εβδομάδα. Δεν είναι όμως λίγες οι φωνές που υψώθηκαν υπέρ του στο Ισραήλ. Με πρώτο το κύριο άρθρο της μεγάλης εφημερίδας «Χααρέτζ» που προτρέπει τη δεξιά κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου «Ακούστε τον Μαρουάν Μπαργούτι», τονίζοντας ότι, «αν το Ισραήλ επιθυμούσε συμφωνία με τους Παλαιστινίους, θα τον είχε ελευθερώσει από τη φυλακή. Ο Μπαργούτι είναι ο πιο αυθεντικός ηγέτης από τους κόλπους της Φατάχ και μπορεί να οδηγήσει τον λαό του σε μια συμφωνία».
Αλλά, όταν το Ισραήλ αντάλλαξε πριν από λίγους μήνες χίλιους παλαιστινίους κρατουμένους με τον στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, η Χαμάς έβαλε το όνομα του Μπαργούτι στην κορυφή της λίστας και οι Ισραηλινοί το αφαίρεσαν. Ο ισραηλινός συγγραφέας Ούρι Αβνέρι, ιδρυτής της οργάνωσης Γκους-Σαλόμ που αγωνίζεται μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση του Μπαργούτι, λέει στο «Βήμα» ότι «προφανώς τον θεωρούν πιο επικίνδυνο». Γιατί; «Διότι επιθυμεί την ειρήνη, παραμένει προσηλωμένος στη λύση των δύο κρατών και μπορεί να ενώσει τους Παλαιστινίους γι’ αυτόν τον σκοπό – όλοι καλοί λόγοι για να τον κρατήσει ο Νετανιάχου πίσω από τα σίδερα».
Πηγές από την Παλαιστίνη κατηγορούν μιλώντας προς «Το Βήμα» τους χειρισμούς της Χαμάς για το ότι δεν απελευθερώθηκε ο «υπ’ αριθμόν 1 κρατούμενος του Ισραήλ». Αλλά παραδέχονται ότι οι Ισραηλινοί «δύσκολα θα τον έδιναν σε τέτοια συμφωνία. Είναι πολύ μεγάλο χαρτί για να ανταλλαγεί με έναν απλό στρατιώτη».
Αν διοργανωθούν προεδρικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, θα τις κερδίσει άνετα ο Μπαργούτι – οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν 55%. Παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές λένε στο «Βήμα» ότι «ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για τον σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα όμως υπονόμευσε ανοιχτά την πρωτοβουλία αυτή γιατί έχει συμφέρον να συνεχιστεί το στάτους κβο. Υπάρχει μια κάστα που θησαυρίζει από το λαθρεμπόριο μέσω των τούνελ και τον έλεγχο της οικονομίας της Γάζας».
«Αν τον ελευθερώσουν, θα εκλεγεί πρόεδρος»
Ο βουλευτής Ιερουσαλήμ Αμπντάλα Αμπντάλα για τον πολιτικό-κλειδί

«Αν οι Ισραηλινοί ελευθερώσουν τον Μπαργούτι, θα εκλεγεί πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Δεν είμαι όμως βέβαιος αν θα μπορέσει να βάλει υποψηφιότητα από τη φυλακή» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο Αμπντάλα Αμπντάλα, εκλεγμένος βουλευτής Ιερουσαλήμ και πρόεδρος της πολιτικής επιτροπής του παλαιστινιακού κοινοβουλίου. Εξηγεί τις επιφυλάξεις του λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται κανονικό πρόεδρο και όχι συμβολικό, φυλακισμένο».

Στην ερώτησή μας αν ενδεχόμενη εκλογή του Μπαργούτι στην προεδρία των Παλαιστινίων θα ανάγκαζε τους Ισραηλινούς – μέσω και των διεθνών πιέσεων – να τον ελευθερώσουν ο κ. Αμπντάλα απαντά αρνητικά: «Οι Ισραηλινοί δεν θα υποκύψουν στη διεθνή πίεση».
Προσπαθώντας να εξηγήσει τη μεγάλη δημοτικότητα του Μπαργούτι εξηγεί ότι «ήταν πολύ δραστήριος στην πρώτη Ιντιφάντα, μετά επικεφαλής της Φατάχ στη Ραμάλα, στη συνέχεια πολύ δραστήριος στη δεύτερη Ιντιφάντα και όντας φυλακισμένος εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ. Στη φυλακή υπήρξε καθοριστικός στο να ενώσει οπαδούς της Φατάχ και της Χαμάς για να συντάξουν ένα κοινό έγγραφο το οποίο αποτέλεσε τη βάση για το πρόγραμμα εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων».
Ο κ. Αμπντάλα, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης στην Αθήνα, λέει ότι ο «υπ’ αριθμόν 1 φυλακισμένος» τυγχάνει «ευρείας αποδοχής ανάμεσα στους Παλαιστινίους. Δεν υπάρχει κανείς ούτε στη Φατάχ ούτε στη Χαμάς που να επιθυμεί να παραμείνει στη φυλακή. Στα μάτια των Παλαιστινίων ο Μπαργούτι είναι ήρωας». Ο ίδιος γνωρίζει τον Μπαργούτι προσωπικά. «Συνεργαζόμασταν στενά ως τη φυλάκισή του. Είναι άνθρωπος που κάνει εντύπωση, πολύ ευχάριστος, συναινετικός, δεν μένει αμετακίνητος στις απόψεις του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk