Η «μαύρη τρύπα» της κάλπης

Μια πολιτικοκοινωνική «μαύρη τρύπα» η οποία απειλεί να καταπιεί κάθε απόπειρα στρατηγικού σχεδιασμού των δύο κυβερνητικών κομμάτων (πιθανώς δε, όχι μόνον αυτών) διαμορφώνεται με βάση τα πραγματικά και τα στατιστικά στοιχεία της διετίας των μνημονίων.

Μια πολιτικοκοινωνική «μαύρη τρύπα» η οποία απειλεί να καταπιεί κάθε απόπειρα στρατηγικού σχεδιασμού των δύο κυβερνητικών κομμάτων (πιθανώς δε, όχι μόνον αυτών) διαμορφώνεται με βάση τα πραγματικά και τα στατιστικά στοιχεία της διετίας των μνημονίων. Το σύνολο των άμεσα πληττομένων από τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και μια μάζα ψηφοφόρων η οποία κινείται με δεδομένα και προβληματισμούς στους οποίους το πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να απαντήσει. Αποτέλεσμα είναι πως εν όψει εκλογών ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα πώς θα συμπεριφερθούν στην κάλπη (εφόσον προσέλθουν…) οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι και οι… θεωρητικώς εργαζόμενοι, εκείνοι δηλαδή που έχουν να εισπράξουν μισθούς από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Η μάζα αυτή αριθμεί με βάση τα υπάρχοντα, επίσημα στατιστικά στοιχεία κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2011 σε ποσοστό 21%, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα πλήθος 1.033.507 ατόμων.
Την ίδια στιγμή το σύνολο εκείνων που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές τους και τις δυνατότητές τους να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης, ανήλθε στα τέλη του προηγούμενου έτους σε 360.820 άτομα. Επιπροσθέτως, περί τις 400.000 «εργαζόμενοι» δεν έχουν πληρωθεί τουλάχιστον κατά το τελευταίο τετράμηνο, συνεπεία των επιπτώσεων και παρενεργειών της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται.
Η εικόνα αυτή συμπυκνώνεται σε ένα αμείλικτο νούμερο: περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο αδιέξοδο και παράλληλα αποτελούν ένα κρίσιμο από πολιτικής απόψεως σύνολο.

Δεν τους αφορούν τα διλήμματα

Η εκλογική συμπεριφορά τους είναι, βάσει και των διαπιστώσεων δημοσκόπων και πολιτικών στελεχών από όλους τους χώρους, απελευθερωμένη από όλα σχεδόν τα διλήμματα που τίθενται εν όψει εκλογών. Το «ευρώ ή δραχμή» δεν σημαίνει γι’ αυτούς τίποτε, όπως δεν τους απασχολεί και το αν υπάρχει απειλή στάσης πληρωμών, αφού την υφίστανται ήδη.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως και ένα ιδιαίτερης σημασίας πεδίο έρευνας των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Παρά ταύτα, δημοσκόποι που συνεργάζονται κυρίως με τα δύο μεγάλα κόμματα ομολογούν πως οι έρευνές τους δύσκολα μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη στάση που θα τηρήσουν τα θύματα της πολιτικής των μνημονίων στην κάλπη.
«Στον βαθμό που όλοι αυτοί αποφασίσουν να πάνε στην κάλπη, η ψήφος τους πιθανόν να είναι η πλέον καθοριστική παράμετρος των εκλογών» ανέφερε σε κατ’ ιδίαν συζήτησή του με «Το Βήμα» ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων στη χώρα. Συμπλήρωνε δε στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης: «Αν δημοσιεύαμε τις απαντήσεις όσων δηλώνουν άνεργοι και δέχονται να συμμετάσχουν στις έρευνες, οι πολιτικοί θα κρύβονταν έντρομοι και θα το σκέφτονταν πολύ προτού ξαναμιλήσουν».
Ενα από τα στοιχεία των ερευνών που επιβεβαιώνουν τη βαρύτητα της παραμέτρου «ανεργία» εν όψει των εκλογών είναι πως στα δημοσκοπικά δείγματα το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν άνεργοι φτάνει πλέον το 10%. Είναι, δηλαδή, διπλάσιο από το 4%-5% προηγούμενων, πιο «ομαλών» περιόδων και την ίδια στιγμή υποδιπλάσιο του πραγματικού σημερινού ποσοστού.
Υπό την έννοια αυτή και καθώς στις έρευνες υπάρχουν παράμετροι στάθμισης της οικονομικής κατάστασης των ερωτωμένων, κάποια δείγματα της συμπεριφοράς των θυμάτων της κρίσης υπάρχουν και δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Τι θα πονέσει περισσότερο

Εν ολίγοις, στα περιγραφόμενα σύνολα εντοπίζεται σε συντριπτικά ποσοστά η διάθεση διαμαρτυρίας ή και τιμωρίας διά της ψήφου, καθώς και τα αίτια ανόδου ακραίων πολιτικών σχηματισμών.
Αναλυτής που συνεργάζεται με μεγάλο κόμμα τονίζει ότι η λογική που επικρατεί σε αυτούς τους πληθυσμούς περιγράφεται από τη φράση: «Θα ψηφίσω αυτό που θα τους πονέσει περισσότερο».
Αυτό που σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση οι ίδιοι αναλυτές είναι και η παράμετρος της εκλογικής συμπεριφοράς των νέων μεταξύ 18 και 24-25 ετών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 100.000 νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά αυτές τις εκλογές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα κινούνται στο «αντιμνημονιακό» πεδίο και δεν συγκινούνται από τις περιγραφόμενες λύσεις, τα πολιτικά πρόσωπα ή την τεχνοκρατική επάρκεια του σημερινού πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, έστω και αν δημοσκοπικά είναι αδύνατη η απόλυτη επιβεβαίωση ενός συμπεράσματος, πολιτικά στελέχη από όλους τους χώρους κατατείνουν στο ότι «η ανεργία χτυπάει αυτοδυναμία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk