Φύλαξη των συνόρων και παροχή ασύλου

Η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα εκρηκτικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Αφέθηκε για δεκαετίες να διογκωθεί και τώρα προκαλεί ασφυξία στη χώρα.

Φύλαξη των συνόρων και παροχή ασύλου | tovima.gr
Η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα εκρηκτικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Αφέθηκε για δεκαετίες να διογκωθεί και τώρα προκαλεί ασφυξία στη χώρα.
Με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο στους έλληνες πολίτες, δυσχεραίνει τη θέση των νόμιμων μεταναστών και επιβαρύνει το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικονομική κρίση.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις. Η πολιτική εκμετάλλευση της ανησυχίας των πολιτών, η επένδυση στην κοινωνία του φόβου και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είναι επιζήμια για την κοινωνία και το διεθνές κύρος της χώρας.
Χρειάζεται νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα, οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια που θα σέβεται τις ανάγκες των ελλήνων πολιτών αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες.
Η αρχή έγινε τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το 2010 λειτουργούμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναδείξαμε το θέμα ως ένα μείζον ζήτημα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Φέραμε την Ευρώπη στα ελληνικά σύνορα με την παρουσία των δυνάμεων του Frontex και τις ομάδες ταχείας επέμβασης. Τον Οκτώβριο του 2010 στο Συμβούλιο Υπουργών ζήτησα την αναθεώρηση του «Δουβλίνο II», παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην έγκρισή του το 2003.
Η Ελλάδα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ορισμένοι εταίροι μας είχαν θέσει ήδη από τον Ιούλιο του 2010 το θέμα αναστολής του Σένγκεν για τη χώρα μας.
Τον Ιανουάριο του 2011 προχωρήσαμε στον ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.
Παράλληλα έγιναν συστηματικές επιχειρήσεις ελέγχων στην Ηγουμενίτσα, στην Πάτρα και στην υπόλοιπη χώρα. Ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας διεξάγονται καθημερινά οργανωμένες επιχειρήσεις από τον Απρίλιο του 2011. Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 25.000 παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν.
Δεν πρόκειται όμως να λυθεί το πρόβλημα χωρίς αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες παροχής ασύλου και χωρίς Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών σε πολλές περιοχές της χώρας. Με τις προδιαγραφές που προβλέπονται στον νόμο για την καταγραφή τους, τον ιατρικό έλεγχο, την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια.
Παράλληλα χρειάζεται αποφασιστική φύλαξη των συνόρων με τη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης με θερμικές κάμερες που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και την κατασκευή του φράχτη που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.
Η θέση μας πρέπει να είναι αταλάντευτη. Οσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να την πάρουν και μάλιστα άμεσα. Μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσοι είναι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα.
Ο κ. Χρήστος Παπουτσής είναι πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk