Πρόβλημα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια δεν φαίνονται διατεθειμένα να ρισκάρουν κεφάλαια για να εφαρμοστούν στην πράξη κάποιες από αυτές. Την τύχη αυτή έχουν και οι νικητές του φοιτητικού διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα τελευταία πέντε χρόνια.
Και βεβαίως το πρόβλημα χρηματοδότησης δεν είναι φαινόμενο της κρίσης. Ακόμα και τις εποχές των παχιών αγελάδων για τις τράπεζες, οι τραπεζίτες προτιμούσαν να δίνουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες από το να χρηματοδοτούν νέους που δοκίμαζαν τις ιδέες τους και τις δυνάμεις τους στον επιχειρηματικό στίβο. Και όταν μιλάμε για χρηματοδότηση εννοούμε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Γιώργο Δουκίδη: «Το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν δίνει πρακτικές διεξόδους στο πρόβλημα της χρηματοδότησης για τον πρώτο ένα με ενάμιση χρόνο που κατά μέσο όρο χρειάζεται μια τέτοια προσπάθεια προτού αρχίσει να στέκεται στα πόδια της».
Αυτό ακριβώς το ζήτημα της αρχικής χρηματοδότησης ήταν ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν αρκετοί από τους νικητές των προηγούμενων διαγωνισμών (το e-nnovation τρέχει από το 2008), κάποιοι από τους οποίους κατάφεραν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που βρίσκονται ακόμα σε θεωρητικό στάδιο.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει πόρους για να μπορεί να προσφέρει άμεση χρηματοδότηση των νέων ιδεών, μπορεί όμως να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε συμβουλευτικό επίπεδο, ενώ η διάκριση στον διαγωνισμό προσφέρει ένα σημαντικό διαπιστευτήριο στον νεαρό επιχειρηματία που θα προσπαθήσει να αντλήσει χρηματοδότηση.
Σε άλλες χώρες (κυρίως στις ΗΠΑ) είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο θεσμός των angel investors, των (αρκετές φορές ανώνυμων και κρυφών) επενδυτών που συμμετέχουν σε ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα μέσα από τα οποία αναζητούνται και υποστηρίζονται ενεργά η καινοτομία και η νεανική επιχειρηματικότητα. Στην Ελλάδα δεν είναι πολλές οι παρόμοιες πρωτοβουλίες, ενώ κυρίως προέρχονται από νέους στην ηλικία και ανοιχτόμυαλους επενδυτές που καταλαβαίνουν τη ρευστή και ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των νέων τεχνολογιών και τολμούν να επενδύσουν σε κάτι καινούργιο και θεωρητικά άγνωστο.

Intralot
Αύξηση τζίρου – μείωση δανεισμού

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Intralot, ο οποίος δραστηριοποιείται στον εξοπλισμό και στη διαχείριση τυχερών παιχνιδιών, αυξήθηκε το 2011 κατά 7,8%, φθάνοντας τα 1,202 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων παρουσίασαν οριακή αύξηση στα 153,8 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 17,7 εκατ. από 36,6 εκατ. ευρώ το 2010.
Ο όμιλος παρουσίασε ταμειακές ροές 81,6 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2011 από 58,9 εκατ. ευρώ το 2010.
Η θετική τάση που σημειώθηκε στην αρχή του έτους συνεχίστηκε, με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται κατά 17,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 12μηνο του 2010.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Κ. Αντωνόπουλο, «από το 2012 και εφεξής θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη βελτίωση των ταμειακών ροών, αναζητώντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Η πιο σημαντική περίπτωση είναι αυτή της Γερμανίας, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά του αθλητικού στοιχήματος μέσα στο 2012. Η Βουλγαρία, μία από τις σημαντικότερες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, αναμένεται να ρυθμίσει σύντομα την αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση μας στη χώρα. Στην ελληνική αγορά, οι νέες ευκαιρίες περιλαμβάνουν την πώληση αδειών για το νέο Ξυστό Λαχείο και τα Κρατικά Λαχεία, τα βιντεολόττο (VLTs), τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ