Περισσότεροι από 2.300 σύροι πολίτες έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία τις τελευταίες δύο ημέρες σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη βία, δηλώνουν τούρκοι αξιωματούχοι, την ώρα που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προειδοποιεί για έξαρση της κρίσης.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, καθώς τον Μάρτιο σε μία ημέρα είχαν περάσει τα σύνορα 1.000 πρόσφυγες.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα κοντά στο τουρκικό χωριό Μπουκουλμέζ και ότι δεκάδες περιμένουν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε καταυλισμό στο Ρεϊχανλί.

Από την αρχή της εξέγερσης περισσότεροι από 42.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Πέμπτη ότι δεν εμπιστεύεται τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

«Πυροβολεί ανθρώπους, αλλά προσποιείται ότι αποσύρει στρατεύματα. Δεν αποσύρει στρατεύματα, εξαπατά τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Ο Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε για έξαρση της κρίσης και κάλεσε τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ «να δείξει όραμα και ηγετικές ικανότητες».

«Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά έχουν μετατραπεί σε πολεμικές ζώνες. Οι πηγές της βίας πολλαπλασιάζονται» είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι περιμένει η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να κηρύξουν πλήρη κατάπαυση πυρός μέσα σε 48 ώρες μετά τις 10 Απριλίου, όπως είχε συμφωνήσει η Δαμασκός.

Το συριακό καθεστώς ισχυρίζεται ότι έχει ξεκινήσει η απόσυρση στρατευμάτων, ωστόσο η διεθνής κοινότητα δηλώνει ότι περιμένει να δει πράξεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε στο κείμενο της διακήρυξής του που θα ζητά από την κυβέρνηση της Συρίας να σεβαστεί την προθεσμία της 10ης Απριλίου και μαζί με την αντιπολίτευση την προθεσμία της 12ης Απριλίου.

Στο ψήφισμα το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο, εφόσον γίνουν σεβαστεί οι όροι που θέτει, να εγκρίνει την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ που θα αναλάβουν να εποπτεύσουν τον τερματισμό των συγκρούσεων.