Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί το προεδρείο του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που της αποδίδονται για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων σε δραστηριότητές της.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης» και τονίζει ότι θα αποκαλύψει «τους πραγματικούς λόγους της συκοφαντικής επίθεσης που δέχεται».

Την Τετάρτη, οι εισαγγελείς απήγγειλαν βαρύτατες κατηγορίες, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων σε δραστηριότητες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για υπέρογκες – σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου – δαπάνες της επιχείρησης για τα σωματεία εργαζομένων.

Το πρώτο πόρισμα του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε μεγάλες δαπάνες της ΔΕΗ για επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, παροχές που κρίθηκαν παράνομες, καθώς ο νόμος απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες.

Με αφετηρία εκείνα τα στοιχεία, ακολούθησε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων, που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες ο οποίος ανέδειξε υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.ά.

Εντοπίστηκαν επίσης ποσά ως έξοδα για μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών και τα οποία καταβλήθηκαν χωρίς να έχουν παραδοθεί ποτέ οι φάκελοι των μελετητών.

Στο πόρισμα, που διαπίστωνε έλλειψη ουσιαστικού διαχειριστικού ελέγχου από τη ΔΕΗ των δαπανών που κάλυπτε, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2005 και το 2006 καταβλήθηκε ποσό 5 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ταξίδια, πολυτελή δώρα και γεύματα, χωρίς να αναγράφεται στα σχετικά παραστατικά ούτε ο σκοπός της δραστηριότητας ούτε, όπου απαιτείτο, τα ονόματα των συμμετεχόντων.