Το λευκό «ανακόντα» του Αρη

Στην επιφάνεια του Αρη «γεννιούνται» συχνά ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούν στήλες άμμου με μεγάλο ύψος τις οποίες οι ειδικοί έχουν βαφτίσει «λευκά φίδια» εξαιτίας της όψης τους. Ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τον μελετά εντόπισε και φωτογράφισε έναν τέτοιο ανεμοστρόβιλο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανεμοστρόβιλο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα αφού η στήλη άμμου που δημιούργησε έφτασε σε ύψος τα 20χλμ!

http://www.youtube.com/watch?v=zb94PxX_q38&feature=player_detailpage#t=34s

Στην επιφάνεια του Αρη «γεννιούνται» συχνά ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούν στήλες άμμου με μεγάλο ύψος τις οποίες οι ειδικοί έχουν βαφτίσει «λευκά φίδια» εξαιτίας της όψης τους. Ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τον μελετά εντόπισε και φωτογράφισε πριν από τρεις εβδομάδες έναν τέτοιο ανεμοστρόβιλο στην περιοχή Amazonis Planitia, μια μεγάλη πεδιάδα κοντά στον ισημερινό του Αρη.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανεμοστρόβιλο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα αφού η στήλη άμμου που δημιούργησε έφτασε σε ύψος τα 20χλμ! Η διάμετρος της λευκής κολόνας είναι μόλις 70 μέτρα κάνοντας έτσι το θέαμα μοναδικό. Η NASA έδωσε φωτογραφίες αλλά και ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk