NanoNews

655.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πέθαναν στην Αφρική εξαιτίας της ελονοσίας το 2010. 850.000 παιδιά διασώθηκαν τη δεκαετία 2001-2010 χάρη στη χρήση κουνουπιέρας εμποτισμένης με εντομοκτόνο. 2,77 εκατομμύρια παιδικοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ως το 2015, αν όλα τα παιδιά είχαν κουνουπιέρες.

655.000
παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πέθαναν στην Αφρική εξαιτίας της ελονοσίας το 2010.

850.000
παιδιά διασώθηκαν τη δεκαετία 2001-2010 χάρη στη χρήση κουνουπιέρας εμποτισμένης με εντομοκτόνο.

2,77
εκατομμύρια παιδικοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ως το 2015, αν όλα τα παιδιά είχαν κουνουπιέρες.

Στη δουλειά με τον σκύλο σας!

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου φαίνεται ότι αποτελεί και την καλύτερη παρέα για τη δουλειά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα αμερικανών ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος Μαρτίου της επιθεώρησης «International Journal of Wokrplace Health Management». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία εταιρείας η οποία απασχολεί 550 άτομα και φιλοξενεί στους χώρους της περί τους 30 σκύλους. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, οι ερευνητές κατέγραψαν τα τεκταινόμενα στην εταιρεία, ζήτησαν από τους εργαζομένους να απαντήσουν σε ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια και πήραν πολλαπλά δείγματα σάλιου στα οποία μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Σύμφωνα με το άρθρο των αμερικανών επιστημόνων, ενώ το πρωί οι ορμόνες του στρες ήταν στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα για όλους τους εργαζομένους, το απόγευμα εκείνοι που είχαν τη συντροφιά του σκύλου τους εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν διέθεταν σκύλο ή με εκείνους που διέθεταν μεν σκύλο αλλά δεν τον είχαν φέρει μαζί τους.

Τιτιβίσματα πόλης!

Τα σπουργίτια στην περιοχή Presidio του Σαν Φρανσίσκο άλλαξαν τον τόνο του κελαηδίσματός τους προκειμένου να υπερισχύσουν του ήχου των κλάξον, των μηχανών των αυτοκινήτων και γενικότερα της κακοφωνίας της μεγαλούπολης. Το εύρημα αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Animal Behaviour». Σύμφωνα με το άρθρο, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από αλλαγή στον τόνο, παρατηρήθηκε και αλλαγή «ρεπερτορίου», ειδικά όταν οι φωλιές των πουλιών ήταν σε πολύβουα σημεία. Εκεί, δηλαδή, όπου η αύξηση του τόνου δεν ήταν αρκετή για να ακουστούν, τα πουλιά αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν «δυνατότερα» τραγούδια.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσο δούλευαν οι άνθρωποι παλιά, π.χ. στη Νεολιθική Εποχή;

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια σε αυτή την ερώτηση. Ωστόσο ανθρωπολόγοι προσπάθησαν να βγάλουν σχετικά συμπεράσματα μελετώντας μικρούς πληθυσμούς που ζούσαν εντελώς απομονωμένοι στην Αυστραλία, στην Αφρική ή στον Αμαζόνιο και υπό συνθήκες, όπως χαρακτηρίστηκαν, «νεολιθικής εποχής». Από λεπτομερείς καταγραφές της καθημερινής ζωής τους κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι χρειαζόταν να «δουλεύουν» για τα προς το ζην σχεδόν μέρα παρά μέρα ή σε καθημερινή βάση από δύο ως έξι ώρες. Ετσι έχουν καταλήξει ότι μπορεί, ανάλογα και με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, με ένα τετραωράκι να ήταν εντάξει οι πρόγονοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk