Ανοιχτή επιστολή ψηφοφόρων Φθιώτιδας

Ανοιχτή επιστολή ψηφοφόρων Φθιώτιδας | tovima.gr

Προς τους υποψήφιους βουλευτές του νομού μας (και όχι μόνον..)

Κυρίες και κύριοι, Είμαστε μια ομάδα κατοίκων της Φθιώτιδας. Άλλοι από μας πιστεύουμε ότι το Μνημόνιο ήταν για τη χώρα μας αναγκαίο κακό κι άλλοι θεωρούμε ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπήρχαν άλλες καλύτερες λύσεις κι ότι το Μνημόνιο θα μας αποτελειώσει. Αυτό που μας ενώνει δεν είναι η άποψη που έχουμε για το Μνημόνιο ή, γενικότερα, τα πολιτικά μας πιστεύω. Είναι η αγωνία μας για το αύριο αλλά και η οργή μας από τη διαπίστωση πως το μόνο που, στους περισσότερους από σας, δίδαξε η κρίση είναι ότι γι’ αυτήν φταίει μόνο «το απέναντι μαγαζί».

Σας πληροφορούμε πολλοί από εμάς τους απλούς πολίτες, όσοι τουλάχιστον μπορούμε να παραμερίζουμε την οργή μας και να σκεφτόμαστε νηφάλια, έχουμε ήδη επιμερίσει τις ευθύνες για το χάλι μας και μάλιστα χωρίς να εξαιρούμε τους εαυτούς μας από αυτές. Μάταια, λοιπόν, και εξοργιστική η προσπάθεια του κάθε βουλευτή ή πολιτευτή να μας πείσει ότι φταίει αποκλειστικά ο απέναντι ή οι απέναντι ή όλοι οι άλλοι -Έλληνες και ξένοι- εκτός από το κόμμα του και τον ίδιο. Από την πλευρά μας, έχοντας βγάλει ήδη τα συμπεράσματά μας για το χτες, προτιμήσαμε να επικεντρωθούμε στο αύριο.

Οι εκλογές που έρχονται, σίγουρα δε θα έχουν σχέση με καμιά άλλη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Ως ψηφοφόροι θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νοοτροπία και η δράση των μελών της επόμενης Βουλής δε θα έχουν, δεν πρέπει να έχουν, καμιά σχέση με όσα μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Και με την ελπίδα από την επόμενη Βουλή να γίνει αυτό που επιτάσσει ο κοινός νους, αποφασίσαμε σε τούτες ειδικά τις εκλογές να σας απαλλάξουμε από τον κόπο να μας πείτε ότι «φταίνε οι άλλοι». Αυτό που θέλουμε ν’ ακούσουμε από σας δεν είναι τα προεκλογικά «κατηγορώ», τα πιθανά «συγγνώμην» και φυσικά στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Θέλουμε κατ’ αρχήν ν’ ακούσουμε αν το κόμμα σας ως κυβέρνηση, συγκυβέρνηση ή αντιπολίτευση προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο για να διορθωθούν οι αδικίες που προκάλεσαν οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων στους οικονομικά ασθενέστερους. Και δεύτερο θέλουμε ο καθένας από σας να ξέρει τι περιμένουμε από αυτόν, για να μας πει αν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας.

Απαιτούμε απ’ όλους τους υποψήφιους βουλευτές του νομού μας και ειδικά απ’ όσους θα είστε υποψήφιοι με τα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας» (αφού οι υπόλοιποι μπορείτε να οχυρωθείτε μετεκλογικά πίσω από το βολικό «εμείς δεν κυβερνάμε»), να δηλώσετε δημόσια, αν βρίσκετε λογικές ή παράλογες τις παρακάτω προτάσεις πολιτικών αλλαγών.

Στην περίπτωση που τις θεωρείτε λογικές και εύλογες, να δεσμευτείτε από τώρα δημόσια ότι, αν εκλεγείτε, αλλά και, αν δεν εκλεγείτε, ως απλά στελέχη του κόμματος στο οποίο ανήκετε, θα επιδιώξετε, μαζί με όλους τους άλλους βουλευτές του νομού μας (και όχι μόνον…) Να δρομολογηθούν αμέσως μετά τις εκλογές ή μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, όπου αυτό είναι απαραίτητο, οι παρακάτω αλλαγές:

1) Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο.

2) Να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών και οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα στο ένα τρίτο (33%) των αποδοχών και των επιχορηγήσεών τους που ίσχυαν πριν από την ψήφιση των Μνημονίων.

3) Να καταργηθούν οι αποζημιώσεις των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών.

4) Να μειωθούν δραστικά τα βουλευτικά προνόμια. Σε κάθε βουλευτή, για όσο τουλάχιστο διάστημα διαρκέσει η οικονομική κρίση, να χορηγείται ελευθέρας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας και τρία ή τέσσερα επιδόματα λογικού ύψους, για τη μακρόχρονη μίσθωση ή αγορά αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού, για τις αεροπορικές μετακινήσεις του στην εκλογική του περιφέρεια (μόνο εάν αυτή απέχει πολύ από την Αθήνα), για την επικοινωνία του με το κοινό και τις υπηρεσίες (π.χ. 200 ευρώ μηνιαίως για τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη) και για το ενοίκιο ενός ή δύο -για τους βουλευτές της επαρχίας- γραφείων.

5) Να καταργηθεί η δυνατότητα των βουλευτών να προσλαμβάνουν συγγενείς τους στα γραφεία τους και στη συνέχεια να τους μονιμοποιούν στο δημόσιο. Σε κάθε βουλευτικό γραφείο να εργάζεται με απόσπαση ένας υπάλληλος του δημοσίου, ο οποίος κατά την περίοδο της κανονικής του άδειας, θα αναπληρώνεται από υπάλληλο του κόμματος στο οποίο ανήκει ο βουλευτής ή, αν οι υπάλληλοι του κόμματος δεν επαρκούν, από συμβασιούχο ή άλλο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο.

6) Να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και να σταματήσει η καταβολή δεύτερης σύνταξης σε πρώην βουλευτές και αιρετούς των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Οι βουλευτές (όπως και οι λοιποί αιρετοί), αντί μιας δεύτερης ισόβιας σύνταξης, να επιβαρύνουν το δημόσιο, για όσο διάστημα έχουν την ιδιότητα του βουλευτή, περιφερειάρχη ή δημάρχου, μόνο με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

7) Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού. Κανένας βουλευτής ή και υποψήφιος βουλευτής, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο ή τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, δεν αναλαμβάνει κυβερνητικό αξίωμα (υπουργός, υφυπουργός, γενικός ή ειδικός γραμματέας υπουργείου). Και κανένας απ’ όσους αποκτούν κυβερνητικό αξίωμα δεν έχει δικαίωμα να πολιτευτεί τα επόμενα δέκα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του.

8) Οι υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχες ή δήμαρχοι πρέπει να έχουν ασκήσει αποδεδειγμένα και για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών κάποιο επάγγελμα. Κάθε αιρετός (βουλευτής, περιφερειάρχης ή δήμαρχος) μπορεί να κατέχει ένα ή (διαδοχικά) περισσότερα του ενός αξιώματα (στη Βουλή ή στην αυτοδιοίκηση και το αντίστροφο) για τρείς συνολικά θητείες. Εξαιρούνται οι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί.

9) Η επιλογή (και η ανά τριετία ή πενταετία επανάκριση) των στελεχών της δημόσιας διοίκησης γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, γενικών διευθυντών και διευθυντών υπηρεσιών να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή τύπου ΑΣΕΠ και όχι από την κυβέρνηση ή από υπηρεσιακά συμβούλια τη σύνθεση των οποίων καθορίζει η κυβέρνηση. Μόνον έτσι θα επικρατήσει η αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα, θα εξασφαλιστεί η δίκαιη αξιολόγηση των υπόλοιπων υπαλλήλων και θα περιοριστούν οι πελατειακές σχέσεις.

10) Να απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποδεδειγμένα καταχρώνται δημόσιο χρήμα, χρηματίζονται ή έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια ή θα λάβουν στο μέλλον συντάξεις συγγενών τους που έχουν αποβιώσει.

11) Να κατάσχεται εντόκως το ισόποσο της περιουσίας όσων αποκαλυφθεί ότι έχουν λάβει συντάξεις αποβιωσάντων συγγενών τους ή αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού». Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και σε πολλά άλλα που είναι δυνατό και αναγκαίο να γίνουν.

Περιοριζόμαστε όμως σ’ αυτά τα ελάχιστα και αυτονόητα. Σ’ αυτά που θα αποδείξουν ότι η σχέση σας με τα κοινά δεν αποβλέπει σε προσωπικό όφελος και πλουτισμό αλλά σε προσφορά. Σ’ αυτά που θα εμποδίσουν αμφίδρομα τη σύναψη πελατειακών σχέσεων και την διαιώνιση του νοσηρού φαινομένου των επαγγελματιών πολιτικών. Σ’ αυτά που θα μας δώσουν την ελπίδα ότι η κρίση -που δεν είναι απλά οικονομική, αλλά και πολιτική και ιδίως κοινωνική- μπορεί να ξεπεραστεί. Σ’ αυτά που θα αποτελέσουν την αφετηρία μιας σταδιακής μετατροπής της χώρας μας σε κράτος Αξιοκρατίας, Ευνομίας και Δικαίου.

Φθιώτιδα Απρίλιος 2012 (πριν από την τραγική αυτοκτονία του 77χρονου στο Σύνταγμα…)

Για τη συντακτική ομάδα Αξελής Βασίλης αξιωματικός ε.α. Π.Α., Βαρσαμίδης Αργύρης χημικός, Γόνης Βασίλειος, φιλόλογος, Γεροδήμος Δημήτρης, ελεύθερος επαγγελματίας, Δημητρακάκης Κων/νος, σχολ. σύμβουλος, δ/ντής Π.Ε.Κ, Μπατσικανής Νίκος, αξιωματικός ε.α. Π.Α. Καραγεώργου Αγλαΐα, τεχνολ. τροφίμων ΤΕΙ-εναλλακτική θεραπεύτρια, Καραπέτσας Φώτης, συνταξιούχος δάσκαλος, Μουρτζίκου Μαρία, υπάλληλος Ι.Κ.Α Μπλούνας Θάνος, τ. ειδ. πάρεδρος Π.Ι. Μπλούνας Κώστας, ιδιωτικός υπάλληλος, Μπούρχας Νίκος, συνταξιούχος δάσκαλος, Σαΐτης Δημήτρης, χημικός-μηχανικός, δ/ντής ΔΕΗ, Σερετάκη Ιωάννα, οδοντίατρος, Στεργίου Θανάσης, πλωτάρχης ε.α.

Υ.Γ. 1. «Σιγά μην δεσμευτούν οι υποψήφιοι, μόλις διαβάσουν αυτά που γράφουμε», είπε κάποιος από τη συντακτική μας ομάδα. «Κι αν δε δεσμευτούν, κακό του κεφαλιού τους», του απάντησε κάποιος άλλος. «Έτσι, θα δώσουν σε πολλούς από μας ένα σοβαρό λόγο να μην τους ψηφίσουμε. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορούμε να ελπίζουμε πως με το κείμενό μας αυτό ξεκινάμε ένα δημόσιο διάλογο στο νομό μας και ίσως και σε άλλους νομούς για τα θέματα που θίγουμε…».

Υ.Γ. 2 (Για τους αναγνώστες-ψηφοφόρους): Σχολιάστε ελεύθερα ή απλά με τη λέξη «προσυπογράφω» στα τοπικά ιστολόγια που θα αναρτήσουν το κείμενό μας (γραμμένο …) ή στις εφημερίδες που θα το δημοσιεύσουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk