Εντολή στη Λιβύη να παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιο του πρώην ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, για να δικαστεί έδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως η νέα κυβέρνηση της χώρας απέρριψε εκ νέου το αίτημα αυτό λέγοντας ότι θα τον δικάσουν οι λιβυκές αρχές.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, κάλεσε την Τρίπολη να «συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της να εφαρμόσει το (διεθνές) ένταλμα σύλληψης» και να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, απορρίπτοντας το λιβυκό αίτημα η παράδοσή του να καθυστερήσει.

Το ΔΠΔ, όπως λέει, έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποχρεώνει τη Λιβύη να συνεργαστεί.

Προειδοποίησε δε ότι εάν η Τρίπολη δεν παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ, θα υποβάλει σχετική αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως και διάφορες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ΔΠΔ εκφράζει ανησυχίες για το εάν και κατά πόσον οι δίκες στο νέο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στη Λιβύη είναι δίκαιες.

Στο διάστημα αφότου ο συνταγματάρχης Καντάφι σκοτώθηκε μετά τη σύλληψή του από εξεγερμένους, ανταγωνιζόμενες ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να μάχονται μεταξύ τους και αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ομάδες αυτές για πολυάριθμες εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια κ.ά., εγείροντας πολλά ερωτήματα για το κράτος του νόμου στη Λιβύη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι τον Ιούνιο του 2011, όταν εισαγγελείς κατηγόρησαν τον ίδιο και άλλους ότι ενέχονταν στις δολοφονίες διαδηλωτών στην διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του, Μουαμάρ Καντάφι, οδηγώντας τελικά στον θάνατο του συνταγματάρχη.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης λέει ότι ο Σαΐφ, ο οποίος σπούδασε στη Βρετανία και συνελήφθη πέρυσι μεταμφιεσμένος σε βεδουίνο στη Σαχάρα, πρέπει να δικαστεί εντός της χώρας. Αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν δικαστεί στη Λιβύη, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απλώς θα φυλακιστεί.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης είπε ότι η θέση της παραμένει αμετάβλητη.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι οι προετοιμασίες της κεντρικής φυλακής ολοκληρώθηκαν. Είναι έτοιμες για τη δίκη του Σαΐφ αλ Ισλάμ και (αυτή) θα γίνει σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Νασέρ αλ Μάνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Εως σήμερα, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι κρατείται στη λιβυκή πόλη Ζιντάν από την ένοπλη ομάδα που τον συνέλαβε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Αμπντάλα αλ Σενούσι, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα στην Μαυριτανία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επίσης θεωρεί ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ θα τύχει μια πιο δίκαιης δίκης στην Ολλανδία. «Οι αρχές (της Λιβύης) πρέπει να παραδώσουν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ στο δικαστήριο» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίκερ, στέλεχος της ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε δώσει προθεσμία στη Λιβύη ώς την 10η Ιανουαρίου να επιβεβαιώσει εάν και πότε θα παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και να του δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Παρέτεινε την προθεσμία έως τον Φεβρουάριο.