Βαριές ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πέντε πρώην αστυνομικούς της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι κατηγορούνταν για τον φόνο δύο άοπλων ανδρών που επιχείρησαν να διασχίσουν γέφυρα στο νότιο τμήμα της πόλης, λίγες ημέρες μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Κατρίνα.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνταν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπάθεια συγκάλυψης υπόθεσης πυροβολισμών.

Σύμφωνα με την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, τέσσερις αστυνομικοί καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 38 έως 65 χρόνια. Ο προϊστάμενός τους, ο οποίος δεν πυροβόλησε μεν αλλά επί χρόνια προσπαθούσε να συγκαλύψει τα εγκλήματα αυτά, καταδικάσθηκε σε εξαετή κάθειρξη καθώς κρίθηκε ένοχος συνωμοσίας.

Οι αστυνομικοί είχαν κριθεί τον Αύγουστο ένοχοι για σειρά κατηγοριών που αφορούσε την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αλλά όχι τον φόνο).

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2005, λίγες ημέρες μετά τον τυφώνα Κατρίνα, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και να τραυματιστούν τέσσερις πολίτες.

Η αστυνομία είχε περιγράψει το επεισόδιο, το οποίο από τότε συμβολίζει την ανομία και το χάος που ακολούθησε τον τυφώνα, ως «ανταλλαγή πυρών με ελεύθερους σκοπευτές», αλλά τα θύματα έκαναν λόγο για ενέδρα της αστυνομίας.

Ένα από τα θύματα υπήρξε ένας 40χρονος άνδρας, ο Ρόλαντ Μάντισον, που αντιμετώπιζε διανοητικά προβλήματα.

Οι καταδικασθέντες ισχυρίστηκαν ότι όταν έφθασαν στη γέφυρα δέχθηκαν καταιγισμό πυρών και αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν, επειδή βρίσκονταν σε αυτοάμυνα.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τα θύματα ήταν άοπλα. Η οικογένεια Μάντισον προσπαθούσε απλά να περάσει τη γέφυρα για να βρει καταφύγιο στο οδοντιατρείο του αδελφού τού Ρόναλντ στην άλλη πλευρά της πόλης.

Οι αστυνομικοί ισχυρίσθηκαν ότι πυροβόλησαν τον Ρόναλντ Μάντισον επειδή έκανε μια κίνηση σαν να ήθελε να τραβήξει όπλο. Στο σώμα του βρέθηκαν επτά σφαίρες.

H υπόθεση περιελάμβανε ψεύτικους μάρτυρες, αλλαγή της αστυνομικής έκθεσης για το περιστατικό, καθώς και την τοποθέτηση όπλου στη σκηνή του εγκλήματος.

Ο 49χρονος Λανς Μάντισον, αδελφός του Ρόναλντ, φυλακίσθηκε για αρκετές εβδομάδες με ψευδείς κατηγορίες. Οι αστυνομικοί τον κατηγόρησαν ότι τους πυροβόλησε πρώτος, ωστόσο ο ίδιος ήταν άοπλος.

«Αυτοί οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον Ρόναλντ σαν να ήταν ζώο» δήλωσε ο Λ.Μάντισον και απευθυνόμενος στους δράστες τους είπε: «Είστε υπεύθυνοι για τους εφιάλτες που κατέστρεψαν την οικογένειά μου».