Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει τρεις παράνομους – ακόμα και για τις ισραηλινές Αρχές – εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ την ίδια ώρα το αρμόδιο υπουργείο προκηρύσσει διαγωνισμό για την κατασκευή εκατοντάδων νέων κατοικιών στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για τους οικισμούς Μπρουχίν, Σανσάνα και Ρεχαλίμ όπου ζουν περίπου 1.000 έποικοι.

Ο κ. Νετανιάχου είπε ακόμη, κατά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, ότι είχε ζητήσει από τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης να βρει μια λύση για τη συνοικία Ουλπάνα (κοντά στη Ραμάλα), «ώστε να μην καταστραφεί». Στη συνοικία αυτή ζουν 30 οικογένειες και πρόκειται να κατεδαφιστεί στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς, είτε αυτοί έχουν ανεγερθεί με την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης είτε όχι.

Τουλάχιστον 340.000 ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 200.000 στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το 1967 στο Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή περισσότερων των 1.000 κατοικιών σε ισραηλινούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη.

Οι κατοικίες θα κατασκευαστούν στον οικισμό Χαρ Χόμα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο Τζιβάτ Ζεέβ, κοντά στη Ραμάλα, και στο Κατζρίν στα Υψώματα του Γκολάν.

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την οικοδόμηση 2.000 νέων κατοικιών για εποίκους – εκ των οποίων οι 1.650 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ – σε απάντηση για την είσοδο των Παλαιστινίων στην UNESCO ως κράτος.

«Δώρο στους έποικους»

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του κινήματος «Ειρήνη Τώρα», Γιαρίβ Οπενχάιμερ, ο Νετανιάχου με την νομιμοποίηση «ήθελε να κάνει ένα δώρο στους εποίκους πριν από το Πάσχα νομιμοποιώντας αυτό που είναι παράνομο». Σημειώνεται ότι το εβραϊκό Πάσχα εορτάζεται από αυτήν την Παρασκευή.

«Ήθελε επίσης να δώσει ένα «δώρο παρηγοριάς» για το Μιγκρόν», συνέχισε ο Οπενχάιμερ, αναφερόμενος σε άλλο παράνομο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, του οποίου το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διατάξει την κατεδάφιση μέχρι την 1η Αυγούστου.

Προ ημερών η ανώτατη δικαστική αρχή του Ισραήλ απέρριψε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και των εποίκων του Μιγκρόν, που προέβλεπε την παραμονή τους εκεί μέχρι το Νοέμβριο του 2015, δηλαδή όσο χρόνο απαιτείτο για την ανέγερση νέων κατοικιών σε λόφο που απέχει δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό.

Ζήτησε αντίθετα να γίνει τους επόμενους μήνες η απομάκρυνση, με την παραχώρηση ότι πρέπει πρώτα να τελειώσει το σχολικό έτος.

Συνάντηση Νετανιάχου – Φαγιάντ

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Ο πολιτικός σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, επιβεβαίωσε ότι παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα επιδώσει επιστολή του Αμπάς στον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Η επιστολή αυτή παραπόνων, η οποία αναφέρθηκε σε αραβική σύνοδο τον Φεβρουάριο, έχει στόχο να θέσει το Ισραήλ ενώπιον των ευθυνών του όσον αφορά την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές.

Οι τόνοι στο κείμενο αυτό, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως την απειλή διάλυσης της Παλαιστινιακής Αρχής, έπεσαν μετά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ».

Η επανάληψη αυτή των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνεται πριν από σύνοδο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) στις 11 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, η οποία θα έχει ως στόχο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί από τον Σεπτέμβριο του 2010.