Σγουρός προσκαλεί Μέρκελ

Αθήνα καλεί Βερολίνο. Και μάλιστα με μια πρόσκληση που φιλοδοξεί να αναδείξει τις 13 περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνδετικό κρίκο και πρωταγωνιστή στην προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας η οποία προβάλλεται, άλλωστε, ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα

Αθήνα καλεί Βερολίνο. Και μάλιστα με μια πρόσκληση που φιλοδοξεί να αναδείξει τις 13 περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνδετικό κρίκο και πρωταγωνιστή στην προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας η οποία προβάλλεται, άλλωστε, ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε) κ. Γιάννης Σγουρός, ο οποίος συναντήθηκε με υψηλόβαθμη γερμανική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο των επαφών για τη διμερή συνεργασία σε Περιφερειακό αλλά και Εθνικό επίπεδο, το μεσημέρι της Πέμπτης (5.4.2012) απηύθυνε πρόσκληση προς την Καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας την να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος.

«Πιστεύουμε στην ανάπτυξη που έρχεται μέσα από τη συνεργασία και καλούμε την Καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Να γνωρίσει από κοντά καθημερινούς ανθρώπους, ανθρώπους των λύσεων και όχι των λόγων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σγουρός προχώρησε σε αυτή την κίνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, ως πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Χανς Γιοακίμ Φούχτελ καθώς και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) και Δήμαρχο Στρουτγκάρδης κ. Βόλφγαντ Σούστερ.

Και οι δυο πλευρές προέταξαν ως μείζονος σημασίας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την χρήση σωστών εργαλείων, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας .

Σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας και, μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, η Ενωση Περιφερειών, όπως υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος μέσω της απλοποίησης των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του «ανοίγματος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΝ.Π.Ε. συνήψε Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, της Κεντρική Ένωση Δήμων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας σε μια σειρά από καίριους τομείς. Αφορά «την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής, την ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας των δομών και του προσωπικού μας , τη χωροταξία και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας μας».

O κ.Φούχτελ τόνισε ότι η «Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να τη στηρίξουμε». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «οι Περιφέρειες είναι ο θησαυρός ενός κράτους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Κεντρική Διοίκηση». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ,ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο κ.Σούστερ ο οποίος τόνισε πως «έχουμε τη διάθεση για συνεργασία και την τεχνογνωσία να σας στηρίξουμε στη διεκδίκηση των αιτημάτων σας που άπτονται των αναγκών των πολιτών που σας εμπιστεύθηκαν».

Συνάντηση εργασίας με τον Σούστερ είχε και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα όσον αφορά δράσεις κοινωνικής συνοχής ενώ ανέδειξαν την ανάγκη να προσαρμοστούν αναλόγως και οι προτεραιότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Σούστερ προσκάλεσε τον κ. Καμίνη να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Στουτγάρδη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk