Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στις 11 το πρωί της Παρασκευής, θα αποφασιστεί εάν οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν στην 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη. «Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κατανόηση, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός σε όλους τους έλληνες πολίτες», επεσήμανε σε δηλώσεις της η Άννα Διαμαντοπούλου.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ναυτεργατών έλεγαν στο Βήμα πως «αν και δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που μας δόθηκαν, εν τούτοις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την απεργιακή κινητοποίηση».

Κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί το νέο έγγραφο με τις απαντήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που δόθηκε στους εκπροσώπους της ΠΝΟ αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ κ. Γ. Χαλάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε».

Η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουνε μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα. Βρεθήκαμε με την ΠΝΟ τρεις υπουργοί με όλες τις υπηρεσίες, για να συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και στα πλαίσια των δυνατοτήτων, σε όλα τα μεγάλα προβλήματα τους. Που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, την σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και την διατήρηση θέσεων εργασίας».

Επίσης ανέφερε πως θα είναι στην διάθεση των ναυτεργατών για διευκρινίσεις ακόμα και το Σαββατοκύριακο «ώστε στα πλαίσια του δυνατού, να υπάρξει συνεννόηση».

Σε ερώτηση για το εάν πρότεινε στους εκπροσώπους της ΠΝΟ κάτι διαφορετικο απάντησε πως «στον οίκο του Ναύτη είπαμε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, γι αυτό και έγινε επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ στην οποία εξετάζονται μια προς μια οι περιοχές της Ελλάδας. Ο υπουργός Υγείας κάλεσε από τη Δευτέρα να συμμετέχει και η ΠΝΟ στο εποπτικό αυτό όργανο, ώστε να βλέπουν την υλοποίηση της μεταφοράς υγείας στον ΕΟΠΥΥ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για το ζήτημα της ανεργίας επεσήμανε ότι ετέθη το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας έκαναν ένα μεγάλο πρόγραμμα 10,5 εκ.ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Για το θέμα του εφάπαξ η υπουργός απάντησε ότι «θα κάνω μια αλλαγή η οποία θα επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εφάπαξ. Θεωρώ λοιπόν ότι και από την προηγούμενη φορά υπήρξε συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήσαμε», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και πρόσθεσε ότι «τώρα είμαστε στη φάση της εφαρμογής και της εξειδίκευσης παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες κατά την έναρξη λειτουργίας». Παράλληλα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται καθώς ο οίκος Ναύτου θα παραμείνει ένα ταμείο που θα απευθύνεται στους ναυτικούς αλλά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης ανέφερε πως θα εξεταστούν καταγγελίες ασφαλισμένων ναυτικών σύμφωνα με τις οποίες δεν εξυπηρετήθηκαν από γιατρούς στο Θριάσιο Νοσοκομείο με την αιτιολογία ότι δεν είναι ακόμα στον ΕΟΠΥΥ ο φορέας τους.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του εφάπαξ των ναυτικών και ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Επιπλέον σε ερώτημα αν θα προχωρήσει η απογραφή των συνταξιούχων και στο ΝΑΤ ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό θα γίνει όπως σε όλα τα ταμεία.


Οι έγγραφες απαντήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Οι προτεινόμενες δράσεις για την κατάρτιση των ναυτεργατών