Κ. Χατζηδάκης: «Μειώθηκαν δραματικά τα δάνεια για μικρομεσαίους»

Τη δραματική επιβράδυνση της χορήγησης δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) καταγγέλει τομεάχρης Ανάπτυξης της της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το 2010 δόθηκαν 13 φορές λιγότερα δάνεια σε σχέση με το 2009 και το 2011, 7 φορές λιγότερα σε σχέση με το 2010»

Τη δραματική επιβράδυνση της χορήγησης δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) καταγγέλει τομεάχρης Ανάπτυξης της της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το 2010 δόθηκαν 13 φορές λιγότερα δάνεια σε σχέση με το 2009 και το 2011, 7 φορές λιγότερα σε σχέση με το 2010».

«Μια σειρά από εξαγγελίες υπουργών του ΠΑΣΟΚ για αναβάθμιση του ΤΕΜΠΜΕ (που μετεξελίχθηκε σε ΕΤΕΑΝ) και για χρησιμοποίηση του εργαλείου αυτού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποδείχθηκαν «έπεα πτερόεντα»» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης. Ζητεί μεταξύ άλλων να υπάρξει επανασχεδιασμός των προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα λιμνάζοντα κονδύλια με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (μικρομεσαίων και τραπεζών) « για να είναι φιλικά προς τον χρήστη και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας».

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σημείωμα:

1. «Ενώ πριν από τις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν περισσότερα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ, τελικά το 2010, δόθηκαν 13 φορές λιγότερα δάνεια σε σχέση με το 2009. Και το 2011, 7 φορές λιγότερα σε σχέση με το 2010.

Από το 2009, η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. προχώρησε στη δημιουργία Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κεφαλαίου Κίνησης (Α’ και Β’ Φάση), έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το 2009 δόθηκαν εγγυήσεις για περισσότερα από 54.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5 δισεκ. ευρώ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άφησε το ΤΕΜΠΜΕ να ατονήσει πλήρως: Το 2010 δόθηκαν εγγυήσεις για περίπου 4.200 δάνεια, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Με αποτέλεσμα, το 2010, η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ να είναι 13 φορές κάτω σε σχέση με το 2009! Το 2011 και μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η αρνητική πορεία συνεχίστηκε. Δόθηκαν μόνο 654 δάνεια του Προγράμματος Αγοράς Πρώτων Υλών. Δηλαδή, 7 φορές περίπου λιγότερα από όσα δόθηκαν το 2010.

2. Τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου του ΕΤΕΑΝ αποδεικνύονται επίσης ανεπιτυχή. Τα κοινοτικά κονδύλια απορροφούνται λογιστικά, αλλά δεν καταλήγουν στην αγορά.
Η μετέπειτα προσπάθεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το ζήτημα της υποχρηματοδότησης μετονομάζοντας το ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ και προσθέτοντας στο πεδίο ευθύνης του μερικά Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όχι μόνο δεν έχει ευοδωθεί, αλλά κατέληξε σχεδόν στην απόλυτη ακινησία!.

Τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να «παρκάρει» εκεί κοινοτικά κονδύλια, ώστε να αυξήσει τεχνητά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Μόνο από τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου (τα παραπάνω συν το JEREMIE), η απορρόφηση του ΕΣΠΑ αυξάνεται λογιστικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Χωρίς όμως να πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά. Κι αυτό διότι ακολουθήθηκε μία γραφειοκρατική προσέγγιση, χωρίς να εξειδικευτούν εγκαίρως οι δράσεις και τα προγράμματα των Ταμείων αυτών. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα περίβλημα χωρίς περιεχόμενο, για λόγια που δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk