Δυναμική ελληνική παρουσία στην Ευρώπη

Εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας δεν είναι μόνον ο τουρισμός αλλά και ο πολιτισμός. Στο εξωτερικό η Ελλάδα συχνά προβάλλεται με όρους φολκλόρ και το αποτέλεσμα είναι να παραγκωνίζεται η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της. Αυτή ακριβώς την πτυχή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού αναλαμβάνει να προβάλει στην Ευρώπη η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece.

Εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας δεν είναι μόνον ο τουρισμός αλλά και ο πολιτισμός. Στο εξωτερικό η Ελλάδα συχνά προβάλλεται με όρους φολκλόρ και το αποτέλεσμα είναι να παραγκωνίζεται η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της. Αυτή ακριβώς την πτυχή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού αναλαμβάνει να προβάλει στην Ευρώπη η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece.

Πρόκειται για την επέκταση του φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας Milano incontra la Grecia, που ξεκίνησε το 2007 στο Piccolo Teatro του Μιλάνου και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ενας φωτεινός πίνακας αφιερωμένος στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης. Μια διεθνής εκστρατεία για την Ελλάδα. Μια ευρύτερη προσπάθεια για την ανάκτηση ενός ελληνικού brand name. Σκοπός της Σatellart-transmitting Greece είναι να εισαγάγει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ, με κατάλληλο μάρκετινγκ και στρατηγική προβολής, και στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός γίνεται ξεχωριστά για κάθε θέατρο-πόλη και περιλαμβάνει όλο το φάσμα των τεχνών. Συνολικά η Σatellart-transmitting Greece κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-13 θα απασχολήσει πάνω από 70 άτομα, θα προβάλει την Ελλάδα σε πέντε χώρες και θα συμβάλει στην ουσιαστική ένταξη των ελλήνων καλλιτεχνών στην καλλιτεχνική σκηνή της Ευρώπης. Επιπλέον σκοπεύει να συνδράμει στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τη χώρα μας, φέρνοντας μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων σε επαφή με μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας.

Από το 2007 έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Μιλάνου καταξιωμένοι έλληνες καλλιτέχνες, όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Μάρθα Φριντζήλα, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι Rootlessrot και άλλοι. Επίσης συμμετείχαν αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.

Για το 2012 πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός για τη Σatellart-transmitting Greece είναι το Μιλάνο. Στο φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 ως και τις 13 Μαΐου στο Piccolo Teatro και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους, θα συμμετάσχουν οι Rimini Protokoll, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Burger Project κ.ά. Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση-αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Αρη Kωνσταντινίδη σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Οι επόμενοι σταθμοί της πλατφόρμας προγραμματίζονται στη Βιέννη (5-11 Νοέμβρίου 2012), στο Αμβούργο, στο Μονπελιέ και στο Αμστερνταμ.


Το μουσικό σύνολο «Ερατώ» θα δώσει συναυλία με τίτλο «Transmitting Greece» στο Μουσείο Μπενάκη για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ

Καθώς πρόκειται για μια αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία, η Σatellart θα διοργανώσει ειδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση πόρων. Η πρώτη, με τίτλο «Transmitting Greece», θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 21 Απριλίου (ώρα 8.30 μ.μ.), με το μουσικό σύνολο «Eρατώ», που αποτελείται από τις Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Μαριέλλα Κεσίσογλου (κλαρινέτο) και Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο). Υστερα από σπουδές σε μουσικές ακαδημίες της Γερμανίας συναντήθηκαν για να εκφράσουν την κοινή ερμηνευτική τους άποψη για την ελληνική έντεχνη μουσική. Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ.
Παράλληλα η Σatellart καλεί τους φίλους και υποστηρικτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού να συνδράμουν το έργο της, είτε με δωρεές μέσω του site κοινωνικής χορηγίας – crowdfunding Groopio (www.groopio.com) είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της (www.satellart.org/support-us).

Παρακολουθήστε την πορεία της Σatellart μέσα από την ιστοσελίδα της, www.satellart.org, και ακολουθήστε τη στο Facebook (www.facebook.com/satellart) και στο twitter(@satellart).

Oι εκδηλώσεις στο Μιλάνο πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του δήμου του Μιλάνου και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε του Μιλάνου, με την υποστήριξη των εταιρειών Bolton και Sicon Oil. Επίσημος χορηγός αερομεταφορών: Aegean Airlines.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk