Κανονικά μέχρι τον Ιούλιο η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

«Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ αντιμετωπίστηκε θετικά. Έτσι, τα Ιδρύματα θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα από τον προϋπολογισμό τους μέχρι τον Ιούλιο». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και της τροπολογίας που την αποσυνέδεε από την εκλογή των διοικήσεων τους, η οποία τελικά αποσύρθηκε.

«Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ αντιμετωπίστηκε θετικά. Έτσι, τα Ιδρύματα θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα από τον προϋπολογισμό τους μέχρι τον Ιούλιο».
Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και της τροπολογίας που την αποσυνέδεε από την εκλογή των διοικήσεων τους, η οποία τελικά αποσύρθηκε.

«Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης με τροπολογία» συνέχισε ο κ. Μπαμπινιώτης. Ετσι, τα πανεπιστήμια θα πάρουν άμεσα τα χρήματα που περιμένουν για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, τα οποία ισοδυναμούν με το 25% της χρηματοδότησης τους, με βάση τα ποσά των περυσινών τους χρηματοδοτήσεων.

Η λειτουργία της ομάδας εργασίας από εκπρόσωπους των πανεπιστημίων που θα προτείνουν λύσεις για τη αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του νόμου συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα η επιτροπή αυτή διευρύνεται.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε προκειμένου να συντάξει πόρισμα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δυσλειτουργιών στην εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, διευρύνεται με τη συμμετοχή των Προέδρων του ΤΕΙ Καλαμάτας, κ. Ανδρέα Κανάκη και του ΤΕΙ Σερρών, κ. Δημητρίου Πασχαλούδη, του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Νικολάου Σταυρακάκη και του Προέδρου της ΟΣΕΠ – ΤΕΙ, κ. Ιωάννη Τσάκνη, καθώς και του καθηγητή Γ. Παγουλάτου.

Η Ομάδα Εργασίας θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την Παρασκευή 6 Απριλίου, ώρα 12.00 στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το πόρισμα θα υποβληθεί μέχρι τη 15η Μαίου.

Επιστολή καθηγητών σε Παπαδήμο
Στο μεταξύ επιστολή στον Πρωθυπουργό έστειλαν σήμερα πανεπιστημιακοί τοα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης «Σύνδεσμος Καθηγητών» χαρακτηρίζουν ως «πρόσχημα» τις κινήσεις που γίνονται από τον υπουργό Παιδείας για εκτόνωση της κρίσης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Ο Σύνδεσμος καθηγητών αριθμεί περίπου 60 μέλη σε σύνολο σχεδόν 2.500 μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος.

«Ο κ. Μπαμπινιώτης, με άρθρα και δηλώσεις του, αλλά και με την παραίτησή του από την οργανωτική επιτροπή για την εκλογή του Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε ήδη αντιταχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Δυστυχώς, και από τη νέα του θέση επέλεξε να καταστρατηγήσει το νόμο με πρόσχημα την αποκατάσταση της ηρεμίας και της συνεννόησης στα Πανεπιστήμια» αναφέρουν οι καθηγητές.

Κρίνουν, άλλωστε, ότι η επιλογή πρυτάνεων που έχουν αντιταχθεί στον νόμο για να συμμετάσχουν στην επιτροπή «δεν αφήνει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό που επιχειρείται». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εναντίον του Νόμου έχουν προσφύγει το σύνολο των διοικήσεων των ΑΕΙ.

«Δεν είναι δυνατό να καλούνται οι Πρυτάνεις που πρωτοστατούν στη μη λειτουργία του νόμου να υποβάλουν προτάσεις για τις «δυσλειτουργίες» του. Παραβλέπει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης ότι η υποτιθέμενη αδυναμία εφαρμογής του νόμου οφείλεται στη βία που ασκήθηκε και ασκείται προκειμένου να ματαιωθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και να εμποδιστεί η αυθεντική έκφραση της θέλησης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του νόμου προϋποθέτει την εφαρμογή του, ώστε να εντοπιστούν στην πράξη οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την υλοποίηση των προβλέψεων του» αναφέρει η κίνηση καθηγητών του ΑΠΘ.

«Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι να εφαρμόζει τους νόμους που η ίδια θεσπίζει και, πολύ περισσότερο, τους νόμους που με διακομματική συναίνεση κι ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίζει το Κοινοβούλιο. Διαφορετικά δίνει το μήνυμα ότι στην κοινωνία επικρατεί η ανομία, η δύναμη του ισχυρού και η συντεχνιακή λογική. Και αν αυτό το μήνυμα εκπέμπεται από τα Πανεπιστήμια, από έναν κατεξοχήν πνευματικό χώρο, τότε τα πράγματα για μια τέτοια κοινωνία είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα. Για το λόγο αυτόν καλούμε εσάς και την κυβέρνησή σας να στηρίξετε, σε πρακτικό επίπεδο, το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ, μακριά από τις γνωστές παλινωδίες και αμφισημίες που χαρακτηρίζουν χειρισμούς μικροπολιτικού τύπου. Ας πάψει επιτέλους η ανομία να κυριαρχεί στα ελληνικά ΑΕΙ», καταλήγουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk