Φωτιές βάζει η πρόταση Καμίνη για «κανόνες» στις διαδηλώσεις

Το…μπουμπούνισε προεκλογικά και έβαλε στην ατζέντα της κάλπης ζήτημα «κανόνων» στις διαδηλώσεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης έριξε ηχηρά στον δημόσιο διάλογο την πρόταση νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», προβάλλοντας ότι οι κινητοποιήσεις χωρίς θεσμικό πλαίσιο να της διέπει, έχουν μερίδιο στην υποβάθμιση της πόλης και στην ερήμωσή της. Και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Το…μπουμπούνισε προεκλογικά και έβαλε στην ατζέντα της κάλπης ζήτημα «κανόνων» στις διαδηλώσεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης έριξε ηχηρά στον δημόσιο διάλογο την πρόταση νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», προβάλλοντας ότι οι κινητοποιήσεις χωρίς θεσμικό πλαίσιο να της διέπει, έχουν μερίδιο στην υποβάθμιση της πόλης και στην ερήμωσή της. Και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Όπως έχει υποστηρίξει επανειλημμένα οι διαδηλώσεις ολίγων ατόµων στους δρόµους του κέντρου «έχουν επιδεινώσει εδώ και καιρό την κατάσταση. Και οι πολιτικοί το αποσιωπούσαν».

Ήδη ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης άνοιξε, όπως φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις πολέμιων και υπέρμαχων της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ αναμένεται να φουντώσει για τα καλά η συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.

Άλλωστε είναι μια πρόταση νόμου που έχει από όλα: περιλαμβάνει μέτρα-εμπόδια για διαδηλώσεις έως απαγόρευση υπό προϋποθέσεις, δείχνει και ποιος πληρώνει τον… λογαριασμό για φθορές και ζημιές από επεισόδια (ο οργανωτής, αν δεν έχει γνωστοποιήσει εγγράφως στην αστυνομία τα σχετικά με την κινητοποίηση).

Έχει ακόμα και νέο ιδιώνυμο: τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών όσοι παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή παρεισφρέουν σε αυτήν «με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της» και με φυλάκιση μέχρις ενός έτους όσοι δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του οργανωτή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή προς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική αρχή – αν οι υπαίτιοι τέλεσαν βιαιοπραγίες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Ωστόσο, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία συνέταξε το νομοθέτημα, το χαρακτήρισαν μιλώντας προς το «Βήμα» «ό,τι πιο φιλελεύθερο μπορούσε να υπάρχει σε αυτό το πλαίσιο». Δείχνουν δύο σημεία:

1. Δεν είναι παράνομη μια διαδήλωση, η οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί στις Αρχές.

2. Η απαγόρευση χρήσης χημικών από την αστυνομία («Δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών μέσων για τον περιορισμό, την απαγόρευση ή τη διάλυση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων»).

Πάντως, είναι η τέταρτη φορά, τα τελευταία 11 χρόνια, που επιχειρείται να φτάσει στη Βουλή μια νομοθετική ρύθμιση για τις πορείες διαμαρτυρίας και τις διαδηλώσεις.

Υπουργοί Δημόσιας Τάξης (και Δικαιοσύνης) ήταν μέχρι τώρα εκείνοι που μπαινόβγαζαν από τα συρτάρια σχέδια νόμου – ή οι διατάξεις τους γίνονταν γνωστές μέσω δημοσιευμάτων – με ρυθμίσεις για τις διαδηλώσεις (το 2001 επί Μ.Χρυσοχοΐδη, το 2007 επί κ. Β. Πολύδωρα και 2009 επί κ. Πρ. Παυλόπουλου).

Οι αντιδράσεις σφοδρές πάντα, με κριτική για την κατασταλτική λογική τους.

Δεν λείπουν και τώρα, που είναι ο δήμαρχος Αθηναίων εκείνος ο οποίος υλοποιεί πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις, με συντάκτες του νομοθετήματος επιστημονική ομάδα πέντε σημαντικών νομικών και συνταγματολόγων. Δεν λείπουν οι βολές, ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω μιας ζοφερής μεταμνημονιακής πραγματικότητας που βγάζει στον δρόμο όλο και πιο συχνά διαδηλωτές, όλο και πιο πολλούς εργαζομένους που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα.

Από τα… αριστερά τα πρώτα πυρά που συνοδεύονται από αιτιάσεις για καταστολή και για «γύψο» στο λαϊκό κίνημα και στη δημοκρατία. Σφόδρα αντίθετες με την πρόταση Καμίνη η Λαϊκή Συσπείρωση (δημοτική παράταξη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κ. Ν. Σοφιανό), η Ανοιχτή Πόλη (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κυρία Ελένη Πορτάλιου) και η Ανταρσία στις γειτονιές (δημοτική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Κωνσταντίνου).

Θετικά διακείμενος από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος καθυστέρησε να τοποθετηθεί δημόσια.Τη Δευτέρα (2.4.2012), οπότε παρουσιάστηκε από τον κ. Καμίνη η πρόταση νόμου, συνέπεσε να είναι ημέρα της προεκλογικής ομιλίας του (θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές), με την παρουσίαση προτάσεων για έναν «Νέο Εθνικό Προσανατολισμό», που βάση του είναι ο «Οικονομικός Εθνικισμός».

Όμως, υμνητική για τον κ. Καμίνη ήταν η «Δράση» του κ. Στ. Μάνου που χαιρέτισε την πρόταση νόμου και συνεχάρη τον δήμαρχο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του. Προσδιόρισε ως νομοτεχνικά άρτια την πρόταση νόμου, που έρχεται με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, «για την οποία αποκλειστικά υπαίτιο είναι το άτολμο κομματικό σύστημα» .

Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου «μεταξύ των εκατοντάδων ντροπιαστικών ρουσφετολογικών τροπολογιών που προωθούν λάθρα οι συνιστώσες της για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων τους θα μπορούσε να υιοθετήσει πριν από τις επικείμενες εκλογές την προτεινόμενη από το δήμαρχο Αθηναίων ρύθμιση».

Χαρακτήρισε επίσης όσους αντιδρούν, «υποστηρικτές του χάους και του μπάχαλου».

Επίθεση κατά Καμίνη για… μνημονιακή πρωτοβουλία


Ο κ. Καμίνης, σχεδόν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, επέμενε για την ανάγκη να καλυφθεί το κενό από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις , επιδιώκοντας , όπως έλεγε, να διασφαλίσει και τα δικαιώματα των διαδηλωτών αλλά και τα δικαιώματα όσων κυκλοφορούν ή εργάζονται και δρουν οικονομικά στο κέντρο της πόλης.

Εξάλλου, συνεχώς θύμιζε – και το ξαναείπε στην παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης – ότι το άρθρο 11 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά παραμένει για χρόνια ως εκκρεμότητα η ψήφιση εκτελεστικού νόμου και ισχύει ακόμα χουντικός νόμος του ΄71.

Πάντως, το ΚΚΕ δίνει έμφαση στο ότι η κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και ο κ. Καμίνης επιχειρούν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, αλλά όπως τονίζει ο κ. Σοφιανός οι σχεδιασμοί τους «θα μείνουν στα χαρτιά, δεν θα περάσουν».

Σύμφωνα με την Ανοιχτή Πόλη και τον ΣΥΡΙΖΑ , η πρόταση Καμίνη είναι ενταγμένη σε ένα συνολικότερο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα για τον περιορισμό κάθε δραστηριότητας, εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και πορειών, ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου, και στα μέτρα καταδίκης και αντίστασης που θα υπάρξουν ιδιαίτερα αμέσως μετά τις εκλογές. Επισημαίνει ότι στο «στόχαστρο είναι η Δημοκρατία».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο κ. Κωνσταντίνου καταγγέλλει τον κ. Καμίνη ότι έχει αναλάβει ρόλο «φρούραρχου» και το νομοσχέδιο «ξυπνά μνήμες Χούντας». Υπογραμμίζει ότι «συμπλήρωμα στη ρατσιστική πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης ναζιστικού τύπου είναι το νομοσχέδιο Καμίνη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων της αριστεράς, του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και των κινημάτων αντίστασης».

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο η κυρία Πορτάλιου όσο και ο κ. Κωνσταντίνου καλούν τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους, που στήριξαν τον κ. Καμίνη στην εκλογή και εκπρόσωποί τους ανήκουν στη δημοτική του παράταξη, να τοποθετηθούν και να απορρίψουν την τακτική που ακολουθεί ο δήμαρχος.

Ο κ. Καμίνης επιμένει να προβάλλει ως επιχείρημα ότι ο αποκλεισμός του κέντρου της πόλης από κινητοποιήσεις δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση για τους επιχειρηματίες και τους χιλιάδες εργαζομένους στην πρωτεύουσα, αλλά και διακοπή κάθε κοινωνικής, πολιτιστικής ή άλλης δημιουργικής δραστηριότητας.

«Ούτε μνημόνια, ούτε τίποτα», είπε στην παρουσίαση της νομοθετικής ρύθμισης. Η πρόταση νόμου φιλοδοξεί , όπως ανέφερε, να συγκεράσει την άσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος, όπως είναι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με την ομαλή λειτουργία της πόλης ως κέντρου εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk